Vi har tidigare berättat att företaget Critical metals via sitt svenska dotterbolag Risab planerar att bygga en processanläggning för att utvinna metallen vanadin ur LD-slagg, en restprodukt från stålframställningen. Företaget utreder fem tänkbara lokaliseringar; Luleå och Boden i Sverige, Brahestad och Björneborg i Finland samt Teesside i England.
Det handlar om en investering på 160 miljoner dollar, motsvarande drygt 1,3 miljarder kronor, enligt uppgift från bolaget.
Vanadin är en industriell metall som används mest för att härda stål. Det som gör vanadin till framtidens energimetall är dess tillämpning inom batteriteknik.
– Vanadin är ett grundämne som man bland annat har i batterier. De är stora, men kan laddas nästan hur många gånger som helst. Uppskattningsvis tre till fyra procent av allt vanadin i hela världen ligger på slagghögarna på SSAB, säger Claes Nordmark (S), Bodens kommunalråd.
Utvinningen kan landa i en ny processanläggning i Norra Svartbyn. Tanken är att transportera slagghögarna från SSAB med lastbil dit.
Vad skulle det innebära i arbetstillfällen?
– Uppskattningsvis kommer själva utvinningen oavsett vad en sådan fabrik hamnar ge ett 80-tal jobb. Sedan tillkommer kringjobb, som kan bli lika många om inte fler. Så det handlar om många arbetstillfällen, säger Claes Nordmark.
Han tror att företaget kommer besluta om placeringsorten inom en till två veckor.
– Vi hoppas så klart att de ska välja Boden. Vi lägger ned många arbetstimmar och hjälper dem med alla underlag de behöver, allt det praktiska de behöver veta. Vi är väldigt tydliga med vad kommunen och vårt utvecklingsbolag kan hjälpa dem med. Vi gör allt man kan förvänta sig och lite därtill för att underlätta för att anläggningen ska hamna här.
Bodens kommun tar nu ytterligare ett steg och fortsätter exploateringen av industriområdet i Norra Svartbyn. Kommunen började 2017 att lägga grunden för etablering av elintensiv industri i närheten av ställverket i Svartbyn. Det är en kraftkälla som ger tillgång till grön el från vattenkraft.
Kommunen har sedan dess köpt upp mark. Området finns med i översiktsplanen och omfattar cirka 500 hektar mark. En hel del av det börjar bli detaljplanelagt, uppger Claes Nordmark.
Kommunen avsätter nu tio miljoner kronor för att bygga upp infrastrukturen i området. Tanken är att investeringen ska finansieras med framtida markförsäljning.
– Vi ska hårdgöra ytor och börja bygga väg, för nu består området av skog. Så det ser ännu inte ut som ett industriområde, säger Claes Nordmark.
Så ni börjar nu förbereda området för etablering?
– Ja, vi bedömer att det kan hända saker inom en ganska snar framtid. Vi jobbar intensivt med flera tänkta etableringar. Att vi gör det här är också en hint om att det kan vara saker på gång.
På senaste kommunstyrelsen rapporterade kommunchefen Mats Berg att även traditionell industri har börjat visa intresse för att etablera sig i Boden.
Kan du säga något mer om det?
– Vanadinutvinningen är en potentiell sådan etablering som vi arbetar med.
Hänger det ihop med Vattenfalls samrådsinbjudan?
– Vi hade nog gjort den ändå, säger Claes Nordmark.
Vattenfall avser att ansöka om tillstånd för två 150 kilovolts-ledningar mellan Svartbyn och Hertsöfältet i Luleå. Syftet är att förstärka regionnätet för att möta efterfrågan från bland annat industri.