Kammarrätten prövar friskolebesvär

Kammarrätten har meddelat prövningstillstånd för Fria Emilia. Skolan har överklagat kommunens beslut rörande bidraget för lokalkostnaden och schablonavdraget för fritidsavgifter.

Friskolan Fria Emilia i Boden har haft tvistemål i länsrätten, numera förvaltningsrätten.FOTO: Lena Leffler

Friskolan Fria Emilia i Boden har haft tvistemål i länsrätten, numera förvaltningsrätten.FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-12-24 06:00

- Det glädjer oss att vi fått prövningstillstånd, säger jurist Stefan Fuchs.

Bodens kommun ska nu yttra sig över domen.

- Enligt Friskolornas riksförbund har de flesta besvär där friskolor diskriminerats rent ekonomiskt av kommuner förlorat. Det rör sig om 400 besvär från olika friskolor där prövningstillstånd inte meddelats, säger Stefan Fuchs.

Hoppas på förändring
Han hoppas att kammarrätten ska ändra förvaltningsrättens tidigare dom.

- En prövning och ett förtydligande av kammarrätten anses ha ett stort prejudicerande värde. Då lagstiftningen är ny saknas egentliga prejudikat som kan ge vägledning, säger Fuchs.

Fria Emilia är en skola utan vinstintressen som har många elever i kö.

Bodens barn- och utbildningsnämnd har därför nyligen beslutat att friskolan får utöka med upp till 300 elever genom att ta in 30 elever i varje förskoleklass några år framöver.

Kommunen har ansett att skolan ska existera samtidigt som man nu beräknar Fria Emilias bidrag utifrån felaktiga principer.

Vill få beslut hävt
Just det faktum att kommunen anser att det finns intresse för att verksamheten ska möjliggöras utgör, enligt Fuchs, en av de i lagen beskrivna "Särskilda skälen" då man ska ersätta friskolan för de faktiska kostnaderna beträffande bidraget för lokalkostnaden.

Friskolan yrkar också att kammarrätten ska häva kommunens beslut om att genomföra avdraget på fritidsavgifter genom schablon för att det är starkt missvisande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om