Kalhygge i Sveaskogs ekopark

"Den gamla barrskogen i Storklintens ekopark är viktig. En stor mängd insekter, svampar och lavar är beroende av den för sin överlevnad." Så står det på Sveaskogs informationsskylt i ekoparken. Nu är sju hektar av den mer än 100 år gamla tallskogen avverkad.

Skogen på hygget var över 100 år gammal, och avverkningsklar. Men metoden att avverka är enligt Bert From både gammelmodig och strider mot de riktlinjer som ska gälla i Ekoparken.

Skogen på hygget var över 100 år gammal, och avverkningsklar. Men metoden att avverka är enligt Bert From både gammelmodig och strider mot de riktlinjer som ska gälla i Ekoparken.

Foto: Susanne Jansson

BODEN2010-08-26 06:00
- Jag är ingen trädkramare. Skogen ska brukas men på rätt sätt, säger skogskännaren Bert From från Sandträsk.
Det är inte att skogen avverkas som han upprörs över, utan hur avverkningen skett. Att kalhugga, som Sveaskog gjort i Storklintens ekopark, tycker han är föråldrat och inte i enlighet med det som ekoparken ska stå för.
-  Redan på 70-talet var det här ett så kallat skötselområde typ tre, det betyder att man skulle avverka väldigt försiktigt och bara ta ett fåtal träd, säger From och blickar ut över det trädlösa hygget.
- Jag kan inte förstå varför det gjort så här. Ekopark verkar inte vara så viktigt. På en hektar ska cirka 70-80 fröträd sparas för en naturlig återväxt.
"Bitit sig i svansen"
På marken växer visserligen små spröda tallplantor men Bert From ger inte mycket hopp för deras tillväxt.
- Om de tror att de här ska växa till en tallskog då har de bitit sig i svansen, säger han.
Ska brännas
Sveaskogs naturvårdsspecialist Ingrid Sandström berättar att det aktuella hygget ska brännas.
- Bedömningen är att det inte räcker med fröträd på just det här området. Därför ska en hyggesbränning göras och sedan ska där planteras.
Det avverkade området är ett av tre områden i ekoparken där det kommer att ske verksamhet i närtid.
- I det intilliggande området finns ett contortabestånd som kommer att avverkas och där lövskogstillväxt kommer att gynnas samt ett anslutande område som ska naturvårdbrännas, berättar Ingrid Sandström.
fakta Ekopark
Ett större sammanhängande skogslandskap med höga naturvärden och naturvårdsambitioner. En ekopark är minst 1 000 hektar stor och
minst hälften av den produktiva skogsmarken används som naturvårdsareal.
I ekoparkerna ska de ekologiska värdena styra över de ekonomiska.
Tillsammans omfattar ekoparkerna 175 000 hektar, motsvarar ungefär 300 000 fotbollsplaner och ägs av Sveaskog.
När alla ekoparker är invigda, tidigast 2012, kommer det att finnas 36 ekoparker.
www.sveaskog.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om