Stoppet gäller från och med fredag 19 juli och på obestämd tid framöver.
Anledningen är att det hittills stigit alldeles för få laxar till Boden, fiskar som Vattenfall behöver för att säkra odlingen av lax som bedrivs i Heden.
– Vi vill säkra att vi får ihop tillräckligt med avelsfisk och det här är vad vi kan påverka. Om uppgången ökar senare i sommar kan vi tänka oss att släppa på yrkesfisket igen, säger Johan Sennerö, pressekreterare vid Vattenfall.
Hur mycket mindre är årets uppgång jämfört med tidigare?
– Jag kan tyvärr inte svara på det.
Luleälvens laxstam hålls vid liv på konstgjort sätt. Fisken kan inte leka i älven eftersom det är stopp i Boden.
Vattenfall har tidigare larmat om att situationen blir allt mer kritisk. En trend som man sett i nästan 20 år. Exempelvis år 2020 fick man bara ihop ett hundratal laxar vid Bodens kraftstation som gick att använda i avel. Året efter stoppade Vattenfall tillfälligt fisket med fällor i Lule älv för att säkra avelstillgången.
Den genetiska bredden och stammens kvalitet är hotad.
Vattenfall har föreslagit att yrkesfisket till havs måste begränsas.
Fiskeguiden Robert Westin i Harads är informerad om Vattenfalls beslut och stödjer det helhjärtat.
– Det är jättebra att Vattenfall gör det här. De är långt ifrån att få ihop de fiskar de behöver för att säkra aveln. Jag anser att allt fiske på lax efter den svenska kusten måste stoppas, säger han.
Westin tog redan i slutet av juni beslutet att sluta guida på laxfiske i Luleälven.
– Man såg redan då att det var för lite fisk i älven och förstod vad som skulle hända.
Varje år sätter Vattenfall ut 550 000 laxar och 100 000 havsöringar, enligt gällande vattendom. Robert Westin menar att Luleälvens kris är en stark indikator på de mörka moln som hopar sig kring laxens framtid.
– Även yrkesfiskarna vid mynningen har fått mycket mindre fångster än tidigare. När inte ens laxen i Luleälven kommer tillbaka, då är det allvarligt.
Larmklockorna ringer för flera älvar, exempelvis Torneälven och Kalix älv.
– När en sådan här kollaps inträffar är det sällan bara en anledning. Men huvudanledningen är det storskaliga industrifisket i Östersjön. Vi ser att inte ens grilsen, den unga laxen, kommer tillbaka till älvarna. De dör i havet på grund av att deras huvudföda, småsillen, är utsatt för ett så hårt fiske. Det är oerhört allvarligt.