Jorma tog hem spjutet

Den "Flygande finnen" Jorma Kontio vann kuskmatchen Björnkampen  på Peabtravet på torsdag kväll. Jorma vann den första avdelningen och det var en populär vinnare som fick ta emot björnspjutet.- Jag har haft turen att få köra jämna och bra hästar. Björnkampen har jag vunnit en gång tidigare och spjutet uppskattar jag även om jag inte jagar, säger Jorma Kontio.

Foto: Jonas Lindsköld

Boden2009-07-09 22:34
Jorma gjorde nu något av en come back på Peabtravet. Han har som bekant varit borta från travet under ett par månader. Han drabbades i våras av ett virus på balansnerven och det är ingenting att leka med.

Men igår var han tillbaka i vinnarcirkeln redan efter lopp 2 efter att ha lotsat fram Demokratos Sign till en knapp men klar upploppsseger.
- För första gången har jag haft litet semester, sade Jorma. Nu fick vi ett bra lopp i andra utvändigt och Demokratos Sign kämpade bra hela vägen. Han var inte speciellt trött i mål heller.

Att det var fyraåringens första seger någonsin var väl till stor del Jormas förtjänst.

Redan i loppet efter, som V65-1 kördes nästa avdelning i kuskmatchen. Med Kontio som storfavorit bakom åttaårige Maro Khan.

Kontio avancerade också på sista långsidan men Maro Khan såg inte som bäst ut och var aldrig i närheten att besegra Jesper R Nilsson-tränade Victory Farming som får flera plus efter gårdagens insats. Igår körd av Mantorps Claes Svensson.
- En fin häst, tyckte Claes förstås efter den lätta segern. Det blev väldigt lätt och jag kunde sitta med pisken under armen upploppet ner.

Tredje avdelningen av Björnkampen (V65-5) gick till hela vägen ledande Ymers Amber och Johnny Takter. Hästen såg närmast oslagbar ut och Mon Amie Ness tvingades tidigt inrikta sig på andraplatsen.
- En mycket bra häst och det var viktigt att vi kunde hålla de andra utvändigt från start, sade Takter i segerintervjuen. Nu var det aldrig någon fara och jag ville inte finåka utan körde på litet sista 300.

Finalen av Dam SM kördes som V65-3 och vanns av den mest meriterade av tjejerna. Petra Edqvist från Färjestad som körde femårige M.T.Calvados till säker seger. I och med gårdagssegern har Petra nu vunnit Dam SM-titeln fyra gånger och har dessutom en seger i Amatör SM.
- Det är lika roligt att vinna varje gång. Nu blev det inte alls som jag tänkt mig men det gick bra ändå. I sista sväng gällde det bara att hålla M.T.Calvados på bettet så skötte han resten själv, sade Petra som trots sina framgångar i sulkyn tänker fortsaätta att köra som amatör.
- Det är litet för tufft att vara proffs, tyckte hon.
Som V65-2 kördes ett försök till Norrlands GP. Att det var en häst från Robert Berghs stall som vann var väntat. Men att vinnaren hette Lamal Jubb, för kvällen körd av John Östman var mer överraskande.

Utanför tävlingsprogrammet fick paret Petri Salmela/Ulf Ohlsson sin populära och välförtjänta hyllning för segern med My Love di Quattro i E3-finalen på Gävletravet nyligen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om