Jobben viktigaste målet för s

Jobben först och främst. Det stred även förre industriministern och socialdemokraten Tage G Peterson på sin tid.- Vi måste hata ungdomsarbetslösheten. Eget arbete är att vara behövd, sade pensionären Peterson.

Tage G Peterson var inbjuden som 1 maj-talare i Boden. Men först blev det att gå en sväng på sta´n tillsammans med partikamrater trots regn och rusk.

Tage G Peterson var inbjuden som 1 maj-talare i Boden. Men först blev det att gå en sväng på sta´n tillsammans med partikamrater trots regn och rusk.

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-05-01 16:58

Omkring 150 personer tågade i Socialdemokraternas 1 maj-tåg i Boden. Vänsterpartiet hade blivit inbjudet att gå med för att man själv inte hunnit ordna ett eget tåg.
Publiken på Saga fick lyssna på förre socialdemokratiska försvarsministern och industriministern Tage G Peterson.
- Jag känner stor glädje att vara i Boden eftersom det är första gången jag varit förstamajtalare här.
Peterson lyfte fram Olof Palmes vision om det goda samhället, som ligger långt bort från ofattbart höga bonusar, skyhöga VD-löner och gräslig girighet.
- Jag tänkte på Palme när jag var på väg till Stockholms central och såg en löpsedel: Teliadirektörerna höjer sina miljonlöner". I gången stod en ung mamma med utsträckt tiggarhand och en skylt där det stod att de inte hade pengar till hyran, sade Tage G Peterson.
Enligt honom kan aldrig arbetarrörelsen acceptera ett orättvist samhälle med arbetslöshet, fattigdom och utslagning.
- Det är för att förhindra detta vi behöver en ideologisk rening och en ny regering. För socialdemokraterna är jobben det viktigaste av allt.
- Det vet Norrbotten och det vet Boden. Men då måste det föras en aktiv och offensiv näringslivspolitik. Vi måste hata ungdomsarbetslösheten. Ett land är sjukt när en fjärdedel av dess ungdom saknar ett jobb, sade pensionären.
Samtidigt försämras samhällets trygghetssystem.
- I Sverige har det blivit legitimt att straffas för att man är arbetslös och sjuk, dundrar Tage P Peterson.
Han är helt säker på att borgarna skulle sälja ut Norrbotten om de fick styra vidare efter höstens val.
- Det handlar om utförsäljning av LKAB, Vattenfall och det statliga skogsinnehavet.
Mest applåder fick dock Tage G Pettersson när han pratade om att den viktigaste jämställdhetsfrågan inte är att kvotera in kvinnor i bolagsstyrelser utan att lågavlönade ska få bättre arbetsvillkor.
- I dag är det anställda som ger vård, omsorg och service som har de sämsta villkoren och de lägsta lönerna. Arbetarerörelsen måste se till att vårdanställda får en lön som räcker till den egna försörjningen. Den som är ekonomiskt beroende av någon annan kan aldrig bli helt jämställd, sade Tage G Peterson.
Han ansåg också att pensionärsskatten är oacceptabel och inte anständig.
- Lön och pension ska beskattas lika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om