Jobben hotade - igen

Nu hotas jobben igen. 17 anställda vid Bodensågen varslas om uppsägning på grund av arbetsbrist. Ägaren Ingemar Nilsson och SCA är inte överens om ett framtida övertagande.

Foto: Magnus Pehrsson

BODEN2009-06-03 06:00
Till nyår är det fem år sedan som Bodensågen övertogs av ägaren Ingemar Nilsson, Skogsägarnas förre verkställande direktör. Han beslutade först om nedläggning av sågverksamheten vilket innebär att fyrtio anställda förlorade jobben. Nilsson sålde sedan såglinjen till Ikea för uppmontering i Ryska Karelen och satsade på vidareförädling vid hyvleriet. Nu vill han varsla sjutton anställda om uppsägning efter midsommar.
"Naturligt att varsla"
När det femåriga avtalet med SCA slöts var det också tänkt att verksamheten skulle övergå i bolagets ägo 2010.
- Det är därför helt naturligt att varsla personalen för vi förhandlar och är inte överens. Bodensågen är helt beroende av SCA och målsättningen är att få till stånd ett långtidsavtal.
Är varslen ett skrämselskott från företagets sida för målet i övermiljödomstolen?
- Nej, det vill jag inte kommentera. Givetvis har varslen ett samband med om vi tvingas sanera området. Det skulle kosta 30 miljoner. Ärendet är överklagat till miljööverdomstolen och bedömningen min jurist gör är att länsstyrelsen tolkat miljöbalken fel, säger ägare Nilsson.
Anställde Magnus Nilsson, 38, har jobbat sju år åt Bodensågen. Han har familj och bor i villa.
- Det är klart det ser inte så ljust ut. Det finns inte så mycket jobb just nu i kommunen eller någon annanstans. Fast mycket kan hända på ett halvår, säger han.
Uppsagda flera gånger
På Bodensågen går vissa maskiner mer och vissa mindre periodvis. Hela träbranschen går tungt i lågkonjunkturen.Nästa förhandling är den 10 juni.
- Om miljöskulden inte funnits så hade det nog varit lättare att få ett långstidsavtal med SCA, säger 53-årige Håkan Nilsson.
I slutändan tror han inte alla varslade blir avskedade. Själv har han jobbat 40 år åt Bodensågen.
- Det är klart att för dem med färre år är det värre. Vi som är gamla gubbar klarar oss alltid kvar.
- Det finns många som blivit uppsagda två, tre gånger på den här arbetsplatsen, säger Håkan Nilsson.
Bakgrund
Länsstyrelsen i Norrbotten anser att det förorenade området på Bodensågen utgör en mycket stor risk för hälsan och miljön. Företaget är förelagt att sanera området genom att de förorenade massorna schaktas bort. Sågens ägare Ingemar Nilsson hävdar dock att förekomsten av arsenik och kreosot i vatten är försumbar. En schaktsanering oavsett omfattning kommer att leda till att bolaget försätts i konkurs och ägaren anser inte att företaget är skyldig att utföra schaktsanering i någon form. I dag är ärendet överklagit till miljööverdomstolen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om