Jättevak ska lösa proppen

Pråmen läggs tills vidare på is I stället sågar Vattenfall upp en stor vak nedströms Trångforsbron.- Proppen har blivit mindre. Därför öppnas en vak för att gräva upp issörjan som stoppar flödet, säger Peter Stedt, Vattenfall.

Snart kommer den stora isproppen i Luleälven nedströms Trångforsbron vara ett minne blott. Vattenfall har beslutat att med hjälp av grävmaskiner på pontoner krossa isproppen.FOTO: Simon Eliasson

Snart kommer den stora isproppen i Luleälven nedströms Trångforsbron vara ett minne blott. Vattenfall har beslutat att med hjälp av grävmaskiner på pontoner krossa isproppen.FOTO: Simon Eliasson

Foto: Simon Eliasson

BODEN2011-01-04 08:51

Vattenfall har ökat utsläppet från 200 till 530 kubikmeter per sekund efter nyår.

- Vi har kunnat släppa på mer vatten för att det bildats ett istäcke ovanför Trångforsbron där det tidigare delvis var öppet vatten, säger Peter Stedt.

Nedfilad
Ökad vattentillströmning har filat ner isproppen som krympt i storlek.

- Hur mycket kan jag inte säga, men den har blivit mindre, säger Stedt.

Proppen var som störst 100 meter lång 70 meter bredd och fem meter tjock.

För en vecka sedan skulle en pråm som vägde 100 ton lösa problemet med isproppen i Lule älv.

Vattenfall lovade att den skulle vara monterad och sjöduglig denna vecka.

Sörja
Nu är det nya bud. I första läget ska det sågas upp en vak som mäter 20x20 meter strax nedanför proppen mot norra sidan.

- Det finns två syften med vaken. Dels att vi ska kunna mäta hur mycket vatten som kan passera efter strandkanten, dels gräva upp en massa issörja bredvid proppen.

-  Vi har ännu inte helt uteslutet den mekaniska bearbetningen på pontoner. Vi kommer att ta nya beslut hela tiden beroende på hur mycket vatten som kan smita förbi proppen och utifrån hur den minskar i storlek, säger Stedt.

Skoterförare varnas
Peter Stedt varnar dock skoterförare att se upp för det uppsågade hålet.

- Det är en jättestor vak som folk inte är vana ska finnas där, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om