Erik Bohman, 48, är civilingenjör och civilekonom, utbildad i Göteborg och Zürich. Han har jobbat på flera företag, senast inom den svenska ståltillverkaren Ovako där han var ansvarig för verksamheten i Hofors.
I februari i år hade han nyligen lämnat Ovako för att ta ett sabbatsår och satt hemma i köket när han läste om det nya företaget H2 Green Steel.
– Jag trodde inte att det var sant när Harald Mix dök upp och sa att han skulle bygga ett jättestort stålverk och använda vätgas för att producera grönt stål, säger Erik Bohman.
Erik känner Harald Mix sedan han jobbade på Dynapac och Northstar där Mix satt i styrelsen. Erik Bohman kontaktade honom och frågade om han kunde hjälpa till. Nu är han ansvarig för etableringen av anläggningen i Boden.
I den rollen tror han, att hans kunskap om hur stålindustrin fungerar och intresse för vätgas i kombination med hans förmåga att hantera stora och ”ganska komplexa” projekt kommer komma väl till pass.
Erik Bohman prioriterar att få godkänt miljötillstånd av mark- och miljödomstolen, säkra eltillförseln till anläggningen och trygga investeringar lokalt i vägar, malmbanan och Luleå hamn, som behöver bättre kapacitet.
– Det är de delarna som just nu är de viktigaste för oss. Det tar tid att göra förändringar och därför är det viktigt att vi kommer i gång så fort som möjligt. Vi har bråttom av flera skäl inte minst för att minska koldioxidutsläppen.
När det gäller klimatomställningen ser Erik Bohman stor potential i vätgasen, som möjliggörare för industrins omställning.
– I grund och botten så har jag och många med mig gradvis blivit mer och mer oroliga för klimatförändringarna. Vi har nått en brytpunkt när vi är så pass många, som vill ta ansvar för klimatet och snabba på industrins nödvändiga klimatomställning, att det nu går att skapa företag som H2 Green Steel.
Efterfrågan på grönt stål, finansiärer som vill investera och politiskt vilja finns.
– Grönt stål kommer att göra stor skillnad för våra kunder, våra anställda, för Boden-Luleå, för samhället i stort och för planeten.
Erik Bohman tycker det är spännande att vara en del av den industrihistoria som just nu skrivs.
– Vi känner en stark medvind och att vi är extremt välkomna här i Boden. Det finns en stor entusiasm för vårt projekt och möjligheten vi har att skynda på stålindustrins klimatomställning.