"Jätteproblem att lokala matproducenter försvinner"

Självförsörjningsgraden när det gäller livsmedel i Norrbotten går ner, något som bland andra Peter Fjällborg, vd för Coop Norrbotten, tycker är ett problem. Men det finns initiativ för att stötta lokal mat.

Peter Fjällborg, vd för Coop Norrbotten, är bekymrad över att självförsörjningsgraden minskar i länet och i hela Sverige.

Peter Fjällborg, vd för Coop Norrbotten, är bekymrad över att självförsörjningsgraden minskar i länet och i hela Sverige.

Foto: Pressbild

Boden2023-09-16 05:30

På Stora Coop i Boden säljs två lokala potatissorter – Haparanda potatis som kommer från ett dotterbolag till Nyhléns Hugossons samt Lindkvists potatis från Sangis. 

– Vi har bara centrala avtal så vill man som potatisodlare sälja till oss måste det gå via Coop Sverige, säger Jeanette Karlsson, butikschef.

Hon tycker det finns ett värde i att sälja lokal mat.

– Självklart. Det är både miljöaspekten och att vi vill ha ett levande Norrbotten.

Däremot får det inte ske på bekostnad av kvaliteten.

– Vi ska ha spårningen och hela den biten. Det är superviktigt att produkterna är godkända, därför handlar vi inte direkt från lokala leverantörer. Men har man en vara som har allt det där, då är det inget som sätter stopp för att sälja lokalt.

Efterfrågar kunderna lokala varor? 

– Ja, till viss del. 

undefined
Både Ica och Coop säljer lokal potatis men antalet leverantörer idag är få, då många odlare har tvingats lägga ner.

Peter Fjällborg, vd för Coop Norrbotten, konstaterar att det har blivit alltmer komplicerat att jobba med livsmedel.

– Kravbilden ökar hela tiden. 

Säljer man potatis till Coop måste man vara Smak-certifierad. Det handlar bland annat om optimerad användning av gödsel, förebyggande åtgärder mot skadegörare, ansvarsfull bevattning, bevarande av biologisk mångfald och regler kring kylning, lagring, packning och transport, spårbarhet och märkning.

– Det är för att säkra kvaliteten till våra kunder.

Trots allt kommer nästan hälften av Coop Norrbottens färskvaror från norrbottniska företag, berättar han.

För tre år sedan byggde Coop en egen omlastningscentral i Luleå för att underlätta för lokala leverantörer, så att de ska slippa köra ut sina varor till varje enskild butik.

– Det är också bättre för miljön och för våra butiker när alla varor kommer i samma lastbil.

Lagerhållning, paketering och tvätt måste däremot odlaren stå för själv eller i samarbete med någon grossist.

– Dock finns det inte så många grossister idag. Den enda stora för potatis är Haparanda potatis som jag tror är en bra kraft som kan skapa kanaler för lokala odlare.

Vad tänker du om att många potatisodlare har försvunnit?

– Det är ett jätteproblem att det är så många matproducenter som försvinner, inte bara för Norrbotten utan för Sverige. Vår självförsörjningsgrad är lägst i hela Norden idag i Sverige.

Jobbar ni något för att underlätta för lokala producenter? 

– Ja, det tycker jag. Vårt senaste initiativ att starta upp CN Invest är ännu ett sätt att försöka hjälpa de lokala leverantörerna och producenterna.

Även Ica ställer höga krav på spårbarhet och odlingskontroll, men det är handlarna själva som bestämmer vilka leverantörer de vill köpa från, i och med att de äger sina egna butiker berättar Jonas Andersson, chef för frukt och grönt på Ica Sverige:

Mats Östling är ansvarig för frukt och grönt på Ica Kvantum i Luleå och här säljs endast potatis från länet berättar han. Mest är det lösviktspotatis.

Idag finns dock bara tre lokala leverantörer kvar, konstaterar han, varav Ica Kvantum köper från en.

Vad tror du det beror på att det är så få kvar?

– Det har varit lite dålig lönsamhet. Det är svårt att få ut de pengar de vill ha för att leva på det och det är ju tråkigt. Men än så länge har vi potatisodlingar kvar i länet och i alla år jag har jobbat här har vi alltid haft Norrbottenspotatis. 

Han känner dock till andra stora kedjor som knappt säljer någon svensk potatis alls. 

Finns det ett värde i att det är potatis från Norrbotten?

– Ja, det tycker jag.

Potatisfakta

Potatisen är 99,9 procent fettfri. 

Utöver energi i form av kolhydrater ger potatis vitamin C, vissa B-vitaminer, kalcium och kostfibrer. 

Proteinhalten är låg men proteinet är av hög kvalitet. 

Att äta potatis är extra nyttigt om man inte skalar den. Potatisskal innehåller fibrer, kalcium, järn, zink, fosfor och B-vitamin.

98 procent av alla svenska hushåll uppgav ifjol att de köper potatis. 17 procent uppgav att de kommer att öka sin konsumtion av potatis.

Källa: Svenskpotatis.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!