De gillar själva amerikansk mat och driver sedan två år tillbaka Suzie´Qs Café och Diner. Maten är också extra "Big".
- Den största hamburgaren ligger på 400 gram, säger ägaren Marko Ramberg.
Tanken är att man ska förflytta sig bakåt i tiden, ungefär 50 år, när man går in på matstället som ligger ett stenkast från järnvägsstationen. Lokalen rymde tidigare "Snusfröknarnas" gamla butik.
I dag är det svårt att se att man befinner sig i samma fastighet.
Nu finns det ett större kök, en bardisk och gott om plats för besökare som vill fika eller ta en matbit. Borden är vita och stolsitsarna vackert skinnröda inne på SusiQ´s vars ställe är döpt efter en amerikansk rocklåt. Väggarna är prydda med 50-tals motiv. Det finns också gamla tidskrifter med bilar och mode att kika i.
- Vi har försökt hålla en röd tråd
i inredningen och har även importerat drycker från USA. Vår kafédel satsar vi på igen i maj när vi kan öppna uteserveringen. Vi har 45 platser inomhus och folk måste först kunna rymmas om de vill äta här, säger Sofia Ramberg.
Svetsare och servitör
Matstället är öppet från onsdag och fyra dagar framåt.
- Vi öppnar fyra på eftermiddagen och har öppet fyra, fem timmar. Ibland brukar vi vara lite flexibla med stängningen på kvällen. Kunderna går alltid först även om de kommer sent. Då är det bara att gilla läget och öppna köket igen, säger Marko Ramberg.
Han är svetsare och snickare men har även tagit på sig rollen som kock och servitör. Frun Sofia är utbildad bagare och familjen driver i dag också Stenuddens Bageri som ligger någon kilometer utanför Avan.
- Vi hittade en fin Norrbottensgård där och det fanns också en bagarstuga på tomten. Bagarstugan är ombyggd i flera omgångar. Jag bakar matbröd och allt bröd som serveras på vårt kafé och matställe. Det blir också en del tårtor i amerikansk vräkig stil, säger Sofia Ramberg.
Extra stora hamburgerbröd
Hamburgerbröden bakas också extra stora för att rymma den största hemmagjorda hamburgaren på 400 gram.
- Oj, vad stor den var sa en kund och tog upp och fotade den med mobilkameran. De flesta beställer dock hamburgaren som är 200 gram mindre, säger Sofia Ramberg.
De får fint mald köttfärs utan så mycket fett från en affär i Luleå.
- Amerikanska hamburgare liksom tigerribsen ska göras på ett speciellt sätt. Ribsen ska småputtra i fem timmar, innan de kyls ned och sedan grillas.
- Tillbehören är också viktiga för den rätta helheten. Vi jobbar inte med halvfabrikat utan allt görs från grunden. Vi visste vad vi var ute efter från början.
När Sofia och Marko Ramberg gjorde sin meny fick de hjälp av en kock.
- Vi provsmakade oss fram och tycker i dag att vi hittat rätta 50-talskänslan för Suzi´Qs Café och Diner, säger Marko Ramberg.