Jämställdhet på väg när tjejerna tar ratten

Fler tjejer borde pröva på att köra lastbil. Det tycker fordonseleverna Hanna Grossmann, Filip Wanhatalo och Emma Hagenlöv som går tredje året på gymnasieprogrammet transportteknik.

Joakim Jakobsson, Unbyn, tog föräldrarna Torbjörn och Johanna med sig för att titta på Björknäsgymnasiet i Boden. " Det gäller att åka runt och se på utbudet eftersom man kan välja program som finns i hela fyrkanten".

Joakim Jakobsson, Unbyn, tog föräldrarna Torbjörn och Johanna med sig för att titta på Björknäsgymnasiet i Boden. " Det gäller att åka runt och se på utbudet eftersom man kan välja program som finns i hela fyrkanten".

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-11-16 06:00
Trion stod bredvid sina lastbilar som parkerats utanför Björknäsgymnasiets entré och delade ut informationsblad till ungdomar och föräldrar som besökte skolans öppet hus.
- Jag vill köra lastbil för det är roligt. Jag är uppvuxen bland tunga fordon eftersom min styvpappa har haft ett häståkeri.Jag fick ofta följa med honom. Jag tycker också om att köra något riktigt stort, säger Hanna Grossman.
Brinner för yrket
Även hennes studiekamrater brinner för sitt blivande yrke.
- Min pappa kör lastbil i gruvan. Jag sökte till utbildningen för jag ville visa att även tjejer kan köra lastbil, säger Emma Hagenlöv.
- Min farfar har haft åkeri, men även min pappa och farbror kör lastbil. För mig känns det naturligt att göra samma sak, säger Filip Wanhatalo.
Emma Hagenlöv och Hanna Grossman, som är ensamma tjejer på det tredje avslutande året på transport/teknikprogrammet, tror att de passar som lastbilschaufförer för att de har en mjukare körstil och är mer rädda om fordonen än många av killarna.
- Jag håller med att tjejerna kör försiktigt. Däremot vet nog killarna mer från början om fordonen när de börjar utbildningen. Det mest idealiska vore väl hälften av vardera kön i varje klass. Jag tror att det finns gott om jobb för alla i klassen när vi är färdiga med utbildningen, säger Filip Wanhatalo.
Kollade in utbudet
Några som passade på att titta på programutbudet på Björknäsgymnasiet var familjen Jakobsson från Unbyn. Sonen Joakim säger att han är mest intresserad av att gå på estetiska programmet med inriktning bild. Utbildningen fanns tidigare i Boden men har flyttats till Luleå.
- Som förälder vill man helst att sonen ska kunna söka vidare till universitetet och välja en utbildning som öppnar vägen för den lösningen. I dag kan eleverna välja valfritt gymnasium så därför åker vi runt och ser vad som finns. Vi tycker det är ett bra initiativ med öppet hus, säger pappa Torbjörn Jakobsson.
- Visst måste sonen få ett ord med i laget. Det måste ju vara roligt att gå i skolan, så vi stänger inga dörrar utan får diskutera programvalet i familjen, säger mamma Johanna Jakobsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om