"Jag trivs med tillvaron"

- Att vinna ett V75-lopp i Boden är en riktig höjdpunkt. Att ta emot jublet från 7 000 personer på publikplats. Det är lycka och då glömmer jag alla kalla, mörka och hårda vinterdagar som jag suttit bakom hästar.Det säger Petri Salmela, Peabtravets främsta tränare och affischnamn under mer än ett decennium.

Han är mannen bakom kusken och hästen. Travtränaren Petri Salmela har fått fram flera bra hästar. I en stor intervju med NSD inför helgens travfest                                    i Boden, där Salmela har 21 hästar till start, berättar han om sin verksamhet.

Han är mannen bakom kusken och hästen. Travtränaren Petri Salmela har fått fram flera bra hästar. I en stor intervju med NSD inför helgens travfest i Boden, där Salmela har 21 hästar till start, berättar han om sin verksamhet.

Foto: Anders Hjoertenklev

BODEN2010-06-18 07:50
Och Salmela vet vad han talar om.
Förra året vann hans Speed Demon Love ett av V75-loppen i Boden.I fjol tog hästarna i Petri Salmelas träning 67 segrar och sprang in hela 6,8 miljoner kronor. I år har Stall Salmela 33 segrar och 2,2 miljoner kronor på vinstkontot så här långt. Siffror och summor som ger honom en bra placering i landets tränarhiearki.
Alltsedan Petri etablerade sig och sin tränarrörelse i Boden 1998 har han varit den dominerande tränaren på banan.
- Det var faktiskt aktuellt redan några år tidigare än -98 att jag skulle till Boden men jag ville känna mig litet säkrare och väntade litet. Jag tänkte inte komma tillbaka till Torneå efter två misslyckade år.
När Petri Salmela drog igång verksamheten i Boden var han genom hästar som Plant the Seed, Mr Claude, Tender Bride och Speedy Shadow redan välkänd och hyfsat etablerad.
Har dragit ner på tempot
- Jag minns att Mr Claude var en riktig "snackhäst". Väldigt viktig för mig och en häst som dominerade på banan som tre- och fyraåring.
Petri Salmela har i dagsläget 85 hästar i träning. Fördelade på träningsanläggningar i Torneå, på Bränslan utanför Peabtravet och på Söderby Gård utanför Arlanda.
Petri är också som så många andra travtränare en arbetsmyra även om han har slagit av på takten en smula. Han behöver numera inte nödvändigtvis vara med på samtliga banor där hans hästar startar.
- Nej. Jag försöker vara ledig en dag i veckan. Företrädesvis söndagarna men vi som är i branschen vet hur lätt det blir en sjudagars arbetsvecka under ett 25-timmars dygn. Utan min personal hade det förstås inte gått. De är alla kunniga och tar ansvar och jag vet att alla rutiner följs utan att jag är med och styr och bestämmer i alla lägen.
Merparten av Stall Salmelas hästar är unghästar. Tvååringar och åren äldre. Ett medvetet val av Petri.
Har fått flera anbud
- Unghästträning är min grej. Hade jag bara tänkt på ekonomin så skulle jag ha satsat på starthästar men det här är en tillvaro jag trivs med. Sedan är det förstås ingen enkel sak att producera hästar som duger högt upp i resultatlistorna i årgångsloppen. Hade jag bara tänkt på pengar så skulle jag nog ha flyttat söderut också. Det är långa sträckor att färdas när du håller till i Norrbotten. Nu finns det som tur är andra värden i livet också. Men man vet aldrig. Om några år så...
Samtidigt som Petri Salmela flaggar för möjligheten till en förändring i framtiden påpekar han att Peabtravets och kommunens satsning på att utöka och utveckla banans möjligheter och kringverksamheter är ett plus för honom och övriga tränare vid Peabtravet. Det är klart att tränare som Petri Salmela har fått förfrågningar och anbud från andra banor.
Stora förväntningar på helgen
- Jodå. Åbytravet hörde av sig ganska direkt. Ett par andra banor också men jag gjorde klart att det var Boden som gällde.
Tidigare var Jorma Kontio "Petris kusk" men Jorma har numera Timo Nurmos som huvudarbetsgivare så istället är det Ulf Ohlsson som mycket framgångsrikt kör de flesta av hästarna.
Och under helgens två tävlingsdagar blir det minst sagt hektiskt för team Salmela/Ohlsson.
Salmela startar 21 hästar under två tävlingsdagar.
Victoria Sisu, som Petri hade hoppats få ett wild card i Norrbottens Stora Pris med (startar istället i lopp 7 på lördag) är en av de hästar Petri håller riktigt högt.
- Hon kommer nog att få sitt verkliga genombrott nästa år, tror han.
När vi ber Petri Salmela lista sina bästa hästar under de år han jobbat som travtränare har han inga svårigheter att plocka fram fyra av dem.
- Plant the Seed är nummer ett. Sedan följer Self Timer, Mr Claude och Victoria Sisu, säger han.
Petri var ordentligt besviken över att Victoria Sisu inte bereddes en plats i Peabtravets stora lopp, Norrbottens Stora Pris som har en segercheck på 750 000 kronor. Istället startar hon nu i ett av ramloppen till V75 där förstapriset är 30 000 kronor. Skillnad det.
- Jag tror också att om My Love di Quattro tar den här säsongen på rätt sätt så kommer hon att hålla internationell klass som 5-7 åring. Jag har även ett 25-tal tvååringar och en jämnare årgång har jag aldrig haft. Någon eller några av dem borde bli en bra årgångshäst, hoppas Petri Salmela också.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om