"Jag orkar inte längre"

Snart ger undersköterskan Ewa Strömgren, 58, upp. Den ständiga värken, de bortdomnade benen och oförmågan att klara sig själv knäcker henne. Men Försäkringskassan anser att hon ska ut och söka jobb.

Försäkringskassan anser att hon är fullt arbetsför men Ewa Strömgren klarar inte ens sin egen vardag. Städar den lilla ettan på 35 kvadratmeter gör hennes barn som också hjälper henne med matinköpen.FOTO: SUSANNE JANSSON

Försäkringskassan anser att hon är fullt arbetsför men Ewa Strömgren klarar inte ens sin egen vardag. Städar den lilla ettan på 35 kvadratmeter gör hennes barn som också hjälper henne med matinköpen.FOTO: SUSANNE JANSSON

Foto: SUSANNE JANSSON

BODEN2011-01-24 06:00

Journalanteckningarna som Ewa Strömgrens läkare skrivit är talande; Diskbråck, spinal stenos, depressiv episod.

"Patienten har svårt att gå, sätta sig eller lägga sig. Har svårt att klä av sig och svårt att röra sig i ryggen. Sömnstörningar på grund av värk. Allmänt påverkad. Debut av depressionssymptom."

"Ful ländrygg"
Men Försäkringskassan anser inte att detta kan hindra Ewa Strömgren från att arbeta. I slutet av oktober fick hon beskedet att någon fortsatt rätt till sjukersättning har hon inte och ska därför stå till arbetsmarknadens förfogande.

"Din arbetsförmåga är inte nedsatt med minst en fjärdedel" står det i beslutet.

Handläggaren, eller Försäkringskassans läkare har aldrig träffat Ewa Strömgren och sett hennes "utomordentligt fula ländrygg", som läkaren beskriver den.

- Jag har bara träffat tre av mina sex handläggare, aldrig min nuvarande. Försäkringsläkaren är som tomten, finns inte, säger Ewa Strömgren .

Problemen med ryggen har Ewa tampats med länge. Sedan 2002 har hon varit sjukskriven i långa perioder, med några kortare försök med arbetsträning. Stundtals har hon varit någorlunda smärtfri med hjälp av stark medicinering. Under de åtta år som gått har hon ständigt ätit minst en beroendeframkallande medicin. Mediciner som gör henne okoncentrerad, dåsig, trött och påverkar hennes minne.

Värk dygnet runt
Citodon, Paraflex comp, Tramadol, Voltaren och Norspan (morfinplåster) är några av de mediciner som hon visar, men i dagsläget hjälper inget. Värken finns där hela tiden, dygnet runt.

- Värst är att ingen tror mig. Jag vill naturligtvis kunna jobba. Vem vill leva på en sjuklön? Jag förlorar minst fem tusen i månaden.

- Egentligen är jag en glad och positiv kvinna, men jag orkar inte längre.

För att klara sig ekonomiskt har hon tvingats låna av såväl banken som släkt och vänner. Under julen var krisen mer än akut och Ewa var tvungen att be om hjälp från socialförvaltningen.

- Rent förjävligt! Både genant och skämmigt. Det sista jag vill göra är att gå och tigga pengar, säger hon.

"Benen domnar"
Beslutet från Försäkringskassan har Ewa Strömgren överklagat och i väntan på domen är hon anmäld som arbetssökande på Arbetsförmedlingen i Boden, dit hon inte kan gå, de cirka 400 meterna är en omöjlig promenadsträcka.

- Jag orkar inte. Benen domnar och viker sig, säger hon.

Chefen för enheten sjukförsäkringar i Stockholm, Tommy Sundholm, kan inte ge Ewa Strömgren några andra råd än de hon redan gjort.

- Överklaga beslutet. Om hon får nej från länsrätten så kan hon gå vidare till hovrätten. Sedan kan jag naturligtvis inte kommentera det enskilda fallet.

FAKTA Spinal stenos➤ Spinal stenos betyder trång ryggrad. Sjukdomen kan bero på att diskarna mellan kotorna har sjunkit ihop och nerverna som finns i ryggraden har kommit i kläm.

Symptom
➤ Värk i rygg och oftast i båda benen

➤ Domningar i benen

➤ Försämrad muskelkraft i benen.

➤ Besvären brukar komma i 60-70 årsåldern. För en del går besvären över av sig själv och andra, vars smärta förhindrar patienten att gå mer än korta sträckor, kan bli opererad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om