”Jag kan ha svårt att hålla käften”

Bartender, arbete på LSS-boenden, gymnasielärare, restaurangchef, polis och fritidspolitiker. Johan Lund har jobbat brett i livet, och twittrar gärna om det.

"Människor har många frågor om allt från trafikbestämmelser till skjutningar. Det gäller att ta snacket" säger polisen Johan Lund som gärna diskuterar frågor med allmänheten via twitter.

"Människor har många frågor om allt från trafikbestämmelser till skjutningar. Det gäller att ta snacket" säger polisen Johan Lund som gärna diskuterar frågor med allmänheten via twitter.

Foto: Viktoria Berglund

Boden2020-04-22 19:30

Kommunikationen är den röda tråden. Att möta människor, försöka bidra med förändringar i samhället och en dos psykologi är processer som fängslar Johan Lund i Boden.

– Det handlar väl en del om grundmoral. Jag vill göra rätt i livet, känna att jag gör skillnad, oavsett det är som lärare, restaurangchef eller polis.  

I det yrke han har i dag, det som polis i Boden och Luleå, känner han att han får utmana sig själv och kommunicera på många olika sorters vis.

– Du måste vara beredd på alla former av möten. Det kan vara allt från självmordsförsök och situationer med våld i nära relationer vilket kräver enormt mycket psykologi, till att förklara varför vi måste omhänderta någons bil efter en trafiköverträdelse. Alla situationer kan vara känsliga, men jag vaknar varje dag med känslan av att jag gör något viktigt.

Människors bild av poliser kan, menar Johan, vara aningen smal. Det vill han ändra.

– Jag fick ett tips för ett par år sedan från en polischef här i Norrbotten. Han hade börjat göra inlägg på twitter med målet att bredda bilden av poliser. Att göra oss mer mänskliga, visa hur vi är som privatpersoner. Det lockade mig. 

Nu har han mer än 6000 följare på sitt twitterkonto. Han ser stora fördelar med transparensen och dialogen med folket.

– Jag tror många upplevt att poliser är en grå massa, ett gäng avpersonifierade människor. Det kan lätt väcka polisagg och våld. Avpersonifierade människor blir på många sätt lättare att trycka till. 

Därför tror Johan på tanken att visa att man är en människa av kött och blod. Men hans tankar på twitter handlar aldrig om hans privatliv utan utgår främst från arbetslivet. 

– Människor har många frågor om allt från trafikbestämmelser till skjutningar. Det gäller att ta snacket tänker jag, för det ger mig reflektion kring min yrkesroll och de som frågar får förhoppningsvis fler perspektiv på saker och ting.

Johan Lund har ofta märkt att han, som han säger, ”kan ha svårt att hålla käft”. Men det har ofta sina fördelar tänker han, exempelvis i hans roll som skyddsombud på jobbet.

– Att våga tycka till om arbetsmiljön är otroligt viktigt. Men det ska erkännas, det har varit tuffare rent mentalt att vara skyddsombud än att vara polis. Trots att man som polis är i tuffa lägen med att hantera dödsbud, överdoser, lik och allt vad det är så är det mer psykiskt påfrestande att ifrågasätta, höja rösten och vilja ändra saker och ting internt och kanske få skit för det. 

Han blev färdig polis för nio år sedan och vände då hem till Boden efter studier i såväl Uppsala som Umeå. Sedan ett år tillbaka tjänstgör han som stationsbefäl i Boden. Men, parallellt med jobbet är han nu även fritidspolitiker. Han sitter som representant för socialdemokraterna i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige, socialnämnden och tekniska utskottet.

– Jag fick frågan om att engagera mig och jag har i allmänhet svårt att tacka nej. Politiken är ju helt klart en arena där man kan vara med och agera för ett bättre samhälle. Givetvis handlar det för mig om att ha fingertoppskänsla och inte sitta med och besluta i frågor där jag kan vara jävig.  

Vad säger arbetsgivaren om att du twittrar och är engagerad politiskt? 

– De är helt okej med det. Jag vet flera twittrande poliser, men att engagera sig politiskt är mer ovanligt. Det kanske är mer ovanligt i allmänhet, tyvärr. 

Den twittrande polisen

Namn: Johan Lund

Ålder: 42 år

Bor: I Boden

Antal år som polis: Nio

Började twittra: För sex år sedan

Antal följare på twitter: 6021 personer

Tips på bra twittrare: "Jag följer gärna minister Anna Ekström, hon har bra perspektiv. Polisen Erik Nord i Göteborg väcker också intressanta frågor, så även polisen Nadim Ghazale som med sin invandrarbakgrund har viktiga infallsvinklar".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!