"Jag är besviken"

ISS börjar övertagandet av kommunala lokalvårdare med att hota om uppsägningar trots övergångsavtal.- Det är som att få en spark i magen. Får det verkligen gå till så här, säger lokalvårdaren Carina Andersson.

Carina Andersson, i mitten längst fram, och hennes arbetskamrater som jobbar som lokalvårdare i Bodens kommun är upprörda och besvikna efter ett möte medn städentreprenören ISS. "Vi fick reda på mötet att om alla vi kommunanställda skulle söka till ISS kunde det bli övertalighet".FOTO: Lena Leffler

Carina Andersson, i mitten längst fram, och hennes arbetskamrater som jobbar som lokalvårdare i Bodens kommun är upprörda och besvikna efter ett möte medn städentreprenören ISS. "Vi fick reda på mötet att om alla vi kommunanställda skulle söka till ISS kunde det bli övertalighet".FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-10-12 06:00
Kommunstyrelsen tog beslutet 20 september att städentreprenad för kommunens halva städverksamhet ska gå till entreprenören ISS som var billigast.
Den utsedda entreprenören är också skyldig att erbjuda 34 lokalvårdare anställning vilket benämndes verksamhetsövergång och regleras i lagen om anställningsskydd (LAS). De kommunala cheferna har under hela processen informerat personalen att deras jobb är i trygga händer trots privatiseringen.
Förda bakom ljuset
Men när lokalvårdarna i förra veckan träffade sina blivande chefer inom ISS på ett möte fick de ett annat besked:
- ISS-chefen sade direkt på mötet att om alla som satt inne i rummet skulle söka till ISS kunde
det bli övertalighet. Jag trodde
jag hört fel, säger Carina Andersson.
Den stora personalgruppen lokalvårdare som kommer till NSD känner sig förda bakom ljuset.
- Våra chefer har inte brytt sig om att ta reda på fakta. Om jag för ett år sedan vetat att jag kunde bli uppsagd direkt vid ett övertagande hade jag börjat leta något annat. Jag är jättebesviken, säger Carina Andersson.
ISS driftchef Linda Svanberg, som informerade lokalvårdarna vill inte uttala sig om uppsägningar.
En överraskning
- Vi har lagt anbudet på det som är förfrågat. Jag hänvisar dig till ISS marknadschef Göran Sundbom som sitter i Stockholm, säger hon.
Hur många ISS behöver för uppdraget vet inte fastighetschefen Bo-Gunnar Lundberg som var med på mötet:
- Det framgår inte av anbudet. Vad ISS sagt får de själva svara på. Däremot var det kanske en överraskning att ISS presenterar det på det här viset.
- Det här är juridiska formaliteter så rent personalmässigt måste man lyssna med dem som kan det bättre än jag, säger Bo-Gunnar Lundberg.
Har övertagandet skötts bra från kommunens sida?
- Jag tycker att upphandlingsbiten och förfrågningsunderlaget är det inget fel på. Sedan kan man ju alltid ha synpunkter på det politiska uppdraget att vi ska pröva verksamheten i konkurrens, säger Bo-Gunnar Lundberg.
På papperet som delades ut på mötet skriver ISS själva att personalen har rätt till oförändrad lön, sysselsättningsgrad samt bibehållen anställningstid. Det som komplicerar det hela är att ISS har en del som tillhör facket Fastighets och en del tillhör Kommunal. Kommunal har dock ett centralt kollektivavtal med ISS.
- När vi skulle slås ihop med ISS, var det inte vi kommunanställda som skulle bli uppsagda i första hand utan alla skulle räknas lika. Vi är ju samma städerskor, har samma arbetsgivare men inte när det gäller att förlora jobbet, säger Carina Andersson.
"Fackliga avtal gäller"
Enligt Kommunals Inger Ekh så gäller fackliga avtal och ISS måste behålla personalen ett år från det entreprenaden startar 1 november.
- Så är det. Paragrafen LAS 6 B betyder att anställningsförhållande och anställningsavtal gäller vid övergång till den nya arbetsgivaren, säger Inger Ekh, Kommunal.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om