Ja till rökfri arbetstid

Nu blir det rökfritt i Bodens kommun. Kommunstyrelsen sade på måndagen ja till ett medborgarförslag om rökfri arbetstid.Alla var positiva, men det fördes ändå fram synpunkter innan beslutet klubbades.- Hur ska det fungera rent praktiskt? Hur gör man en uppföljning? undrade Rasmus Joneland (V).

Foto: Bengt-Åke Persson

BODEN2009-01-27 06:00
- Det finns många lagar som har tomrum. Här är ytterligare en. Jag tycker att vi först ser hur vi ska göra uppföljning och sedan fattar vi beslut, tyckte Egon Palo (M).
- Förslaget skickar viktiga signaler. Man kanske inte ser resultat omgående, men väl på sikt, sade Anders Pettersson (KD).
Får röka på lunchrasten
Kommunstyrelsen uppdrog också åt personal- och jämställdhetsutskottet att ta fram riktlinjer och arbetsrutiner för hur det ska fungera.
Med rökfri arbetstid menas att medarbetare inte får röka under arbetstid eller pauser - däremot på lunchrasten.
4 Kommunstyrelsen beslutade att sälja skogsfastigheten Svartbyn 7:46 till Prästlönetillgångar, Svenska kyrkan, för 1,8 miljoner.
Fastigheten är taxerad som obyggd lantbruksenhet och har en areal på 208 hektar. Taxerings-värdet uppgår till 636 000 kronor.
Kritiska socialdemokrater
Socialdemokraterna var kritiska till försäljningen.
- Vi säger nej. Vår inställning är att vi ska behålla och helst stärka innehavet. Då kan vi byta mark, göra fastighetsaffärer och finansiera skötsel, sade Torbjörn Lidberg, gruppledare.
Dyster rapport
4 En rapport från tekniska utskottet visade på dystra siffror. Flera verksamheter gick med underskott 2008.
Omfattande snöröjningsinsatser innebar ett minus i vinterväghållningen med 3,8 miljoner, de höga vattenflödena under våren kostade en miljon och totalt gav detta en negativ avvikelse mot budgeten på 5,1 miljoner.
När det gäller den taxefinansierade verksamheten så gick vatten och avlopp med 2,2 och renhållningen med 1,8 miljoner i underskott.
För fastighetsavdelningen blev underskottet 5,5 miljoner.
Det svåraste problemet med de taxefinansierade verksamheterna anses vara kostverksamheten. Underskottet blev 4,1 miljoner varav 2,5 ligger kvar från 2007.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om