Isblock badchock

Plötsligt brakade det till i Nordpoolens badhus. Badvakten Sandra Schylander rusade direkt till åkrören.- Det dundrade i röret och ut kom en jättestor isklump. Vilken jättetur att ingen åkte just då, säger hon.

Sandra Schylander, badvakt.

Sandra Schylander, badvakt.

Foto: Lena Leffler

BODEN2011-01-04 06:00

Det kunde ha gått riktigt illa i söndags vid 15-tiden då en stor isklump, 70 x 40 centimeter, slog sönder Nordpoolens röda rör på utsidan. I badhuset befann sig cirka 150 personer, flera var barn enligt Sandra Schylander.

Jättesmäll
- Jag och en manlig kollega vakade över de badande. Då hördes en jättesmäll i hela badhuset och det dunkade till i ett av åkrören. Sedan bullrade och skakade det i röret innan den stora isklumpen dök upp och gled ned i bassängen, säger hon.

Schylanders kollega kastade sig i vattnet och klättrade uppför röret på insidan för att se så att det inte fanns någon människa där.

- Jag rusade uppför trappan till åkrörens startplats för att kolla så ingen stod däruppe. Som tur var var det tomt på folk både där och i rören, säger Sandra Schylander.

Isklumpen, som alltså var en rejäl bit, fiskades upp ur det varma badvattnet. Båda rören stängdes omedelbart av.

Enligt badhuschefen Alf Wennskog måste isblocket ha lossnat efter ha suttit fastkilad och gömd bakom det blå röret på utsidan av badanläggningen.

Säkerheten ses över
Åkrören löper omlott med varandra så det finns många skrymslen och vrår som är svåra att upptäcka.

- När det blir varmare och snöar så blir det isbildning. Men isblocket måste ha byggts på under en längre tid och sedan släppt av sin tyngd och krossat plexiglaset på röda röret och åkt in i det.

- Givetvis måste säkerheten ses över och mer kontroller göras när något sådant här inträffar. Det är första gången jag hört talas om något liknande i vårt badhus. Det kunde ha slutat illa om någon befunnit sig i röret, säger Alf Wennskog.

Kan ta tid
- Den här isolyckan innebär att vi ser över våra bevakningsrutiner och även talar om för andra badanläggningar vad som kan hända.

Åkröret har nu lagats provisoriskt i väntan på specialbeställda reservdelar.

- Vi måste byta hela modulen. Överdelarna görs i södra Sverige och det kan ta sin tid innan dessa är på plats, säger Wennskog.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om