Göran Garfvelin, ordförande i Bodens konstgille, är arg och besviken.
– Det är så dåligt skött, säger han.
Konstgillet har fått erbjudande om att hyra in sig på kommunägda Försvarsmuseet istället, men det finns det inget intresse av i föreningen.
– Det ligger ocentralt och där ska vi ha en förmyndare som ska godkänna vilka konstnärer som får ställa ut, medan vi får betala för att jobba ideellt åt kommunen.
Konstgillets eget förslag är att istället slå ihop konsthallen med stadsbiblioteket genom att öppna en dörr in dit och sätta upp en glasvägg mot den öppna ytan i gallerian. Så ser det ut i exempelvis Kalix. Då sparar man in kostnaden för en anställd i konsthallen och kan ha öppet samma tider som biblioteket.
– Kommunen har ett hyreskonstrakt för lokalen i gallerian på 35 år, så den kostnaden slipper man ändå inte. Att bygga om på Försvarsmuseet blir dyrt och att de skulle kunna sköta konstutställningarna utan att höja personalkostnaderna är orealistiskt.
På årsmötet i mars ska Konstgillet besluta om de ska försöka hitta en annan lokal eller bara lägga ner föreningen som fyllde 80 år ifjol.
Bertil Sundstedt, konstkritiker och konstnär med rötterna i Boden, tycker att kommunen handlar fel.
– Det är bedrövligt. Konstgillet är ju ingen kommersiell verksamhet, det är folkbildning. De här konstföreningarna kom till för att sprida god konst. Man förväxlar deras utbud med en kommersiell verksamhet och det är ju inte det på något sätt.
Att flytta ut på Försvarsmuseet tycker han är en dålig idé.
– Då försvinner spontanbesöken. Det kommer att självdö.
Kommunen har fram tills nu stått för lokalhyran på 270 000 kronor per år, medan Konstgillet har skött verksamheten ideellt med hjälp av verksamhets- och arrangörsbidrag från kommunen.
Vid årsskiftet drogs subventioneringen av lokalhyran in. Skälet är att det har varit orättvist mot andra föreningar, förklarar Catarina Ask (Mp), ordförande i kultur- fritids- och ungdomsnämnden.
– Då ska alla föreningar ha samma möjlighet.
Istället iordningställs en konsthall i kommunal regi på Försvarsmuseet och hon ser gärna en samverkan med konstgillet där.
– Men då får de hyra lokal där, de kan inte få det gratis. Vi har fastställda avgifter och taxor för sådant.
Kan man inte se Konstgillet som en resurs för kommunen som kommer alla till del?
– Jo, de har ju en bra verksamhet, men de har oftast tagit in professionella konstnärer som gått på Konstfack och så. Vi tänker att det kanske kan bli en större bredd i den kommunala konsthallen med fler amatörer.
Fredrik Rönnberg, bibliotekschef Boden, är nöjd med att få utvidgade lokaler.
– Det ska bli en tidskrifts- och tidningsavdelning där vi kan ha öppet utan personal från klockan 8 på morgonen. Samtidigt kan vi flytta om och utöka vår barnavdelning.
Han har tagit del av Konstgillets förslag om att införliva konsthallen i biblioteket, men det är inte aktuellt.
Skulle det inte passa bra att slå ihop två kulturverksamheter i samma lokal?
– Det har ju varit utmärkt att det har legat vägg i vägg och vi har haft liknande besökare. Men i valet av hur man ska använda biblioteksbudgeten och min personal så blir det inte riktigt rätt prioritering. Jag har ett uppdrag i Bibliotekslagen att använda min budget till litteraturfrämjande verksamhet.
Göran Gafvelin replikerar:
– Vårt förslag innebär inte ett enda öre mer för biblioteket. Det handlar bara om att använda deras entré.