Ingen nåd för hiv-smittad

Regeringen avslår den hiv-sjuka Bodenkvinnans nådeansökan.- Det lämnas ingen motivering vid dessa beslut, bara ja eller nej, säger Per Kjellstrand vid justitiedepartementets nådeenhet.Kvinnan förträngde sin hivsmitta, gifte sig och födde barn och är dömd till 2,5 års fängelse.

BODEN2008-09-09 06:00
Den 41-åriga kvinnan avtjänar sitt straff på en anstalt i södra Sverige. Hon dömdes av tingsrätten till 2,5 års fängelse när det kom fram att hon var hiv-smittad.
Kvinnan blev smittad med hiv på 1980-talet då hon hade en relation med en man under en språkresa. Hon åkte hem till Boden där man slog fast att hon hade den fruktade sjukdomen.
Mannen polisanmälde
Enligt kvinnans advokat, Katarina Nordquist, blockerade kvinnan att hon var sjuk.
1996 fick hon bromsmediciner och viruset försvann ur blodet. Kvinnan tolkade det som att hon var frisk. Hon gifte sig och födde två barn.
Då hon och ett av barnen låg på sjukhus avslöjades det att mannen inte kände till sjukdomen. Vårdpersonalen testade mannen och de två barnen, men ingen av dem bar på hiv-smittan.
Mannen ansökte om skilsmässa och polisanmälde, enligt advokaten, kvinnan eftersom hon inte gick med på hans villkor om bodelning och vårdnaden om barnen.
Barnen lider
Både tingsrätt och hovrätt dömde kvinnan till fängelse för försök till grov misshandel.
I det rättspsykiatriska utlåtandet säger man att 41-åringen är ledsen för att hon inte berättat om sjukdomen för mannen, men att hon inte hade den förmågan.
Advokat Katarina Nordquist förmulerade nådeansökan till regeringen.
Hon vill att straffet ska bli lindrigare med hänvisning till att den dömda kvinnan är mycket skör psykiskt. Både rättspsykiatriker och rättspsykolog har rekommenderat att kvinnan ska slippa fängelse. Hennes två små barn lider dessutom av att vara separerade från mamman.
Adovokaten lyfte också i nådeansökan fram att 41-åringens före detta man gör allt för att kvinnan inte ska få kontakt med sina barn medan hon är i fängelse. Det ökar risken för att hon ska bli psykiskt sjuk.
När NSD kontaktar advokat Katarina Nordquist på advokatbyrån Nordquist & Ståhlnacke i Helsingborg för en kommentar fyra dagar efter avslaget säger hon:
Kan begära resning
- Jag visste inte att regeringen hade tagit beslut. Det är väldigt tråkigt med avslag. Det finns skäl att ge kvinnan nåd.
Går det att överklaga beslutet?
- Det går att lämna in fler nådeansökningar och att begära resning, säger Katarina Nordquist.
Den 41-åriga kvinnan började avtjäna sitt straff någon gång
i mars-april i år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om