Ingegerd träffade sitt livs stora kärlek i Sörbyparken

Konstnären Birgitta Linhart har varit workshop i tre byar inom ramen för Land art. I helgen invigdes konstverken med kärlekstema i Sörbyparken. Där träffade Ingegerd Schylander sitt livs stora kärlek på midsommarafton 1959.

När Ingegerd Schylander var 16 år träffade hon sitt livs stora kärlek på dans i Sörbyparken.

När Ingegerd Schylander var 16 år träffade hon sitt livs stora kärlek på dans i Sörbyparken.

Foto: Lena Tegström

Boden2022-10-18 12:03

Anna-Karin Andersson, ordförande i Kulturföreningen Skogslandet Råneälvdal, berättade att de tyckte parken var en bra plats att vara på. Många par har träffats där, så temat blev Love is in the air.

undefined
När Ingegerd Schylander var 16 år träffade hon sitt livs stora kärlek på dans i Sörbyparken.

Ingegerd Schylander, som snart fyller 80 år, minns att det var mycket fint väder den där midsommarkvällen.

– Vi kom från parkeringen och gick mot parken. Då jobbade jag på affären i Gunnarsbyn och där var en säljare för Kavli. En gång när jag stod och vaskade började han kalla mig ”Sopar-Kalle”. Så när vi gick nedför trappen i parken den kvällen ropade han: ”Sopar-Kalle” har träffat en kille!

Det var Rock-Olga som uppträdde och Leif blev sedermera Ingegerds make. Hon fastnade för hans snällhet.

– Han var jättefin. Han var snäll och glad och utstrålade något visst. Jag var 16,5 år och hade gått ut skolan. Vi gifte oss 1962.

Den 28 augusti 2019 skulle Leif och Ingegerd ha firat 57 år som gifta. Han gick bort bara några dagar före.

undefined
"Kärleken kan aldrig överskattas", sa Leif Öhlund och invigde Kärlekssätet.

I Sörbyn har deltagarna skapat tre installationer och Leif Öhlund berättar om installationen kärleksätet - ett bord med ett infällt trähjärta och två pallar.

– Här kan man sitta i solnedgången på midsommar. Kärlek kan aldrig överskattas, sa Leif Öhlund.

– I New York kallas ett bord för två Love seat. Så vi tog New York till Sörbyn, så att par som känner sig kärleksfulla och trötta får vila här, sa Cicci Andersson.

Hennes och Leif Öhlunds initialer är inristade i installationen Mitt hjärta är ditt. Där finns även Anna-Lenas och Anders initialer. De träffades i parken 1977 och blev ett par.

Vad var det som gjorde att du fastnade för Anders?

– Det var nog hans blå ögon, sa, Anna-Lena Andersson.

Hon kommer från Stockholm, men hälsade på släktingar i bygden och så bjöds det till dans i parken.

– Jag träffade min man här och så blev jag kvar.

undefined
Här förevigar Anna-Lena Andersson hennes och maken Anders möte en sommardag i Sörbyparken 1977. Hon var och hälsade på släkt, men blev kvar i Lassbyn.
undefined
Här invigs installationen Mitt hjärta är ditt. Den avsågade björkstammen har bränts och den sneda ytan på toppen målats med kärlekens röda färg. Ungdomar i byn hittade en sten formad som ett hjärta, som nu ligger vid stammens fot.

Det är inte första gången sörbyborna har samarbetat med Birgitta Linhart, som har drivit årets projekt Land art som konst och kulturutveckling i byar och samhällen. För två år sedan skapade de det första konstverket i parken tillsammans. Det blev en symbol för Råne älvdal.

– Jag kände att det fanns mycket energi att göra saker här. Därför sökte jag pengar till det här projektet, sa Birgitta Linhart.

Ytterligare ett konstverk invigdes i helgen intill Lassbyforsen. Projektet har fått pengar från Region Norrbotten och Bodens kommun via Havremagasinets vänner.

– Vi tyckte det skulle vara roligt om vi gjorde det här på flera olika ställen och Gunnarsbyn nappade direkt. Vi vill visa att det finns kultur här. Byaföreningen där har verkligen drivet det här projektet, säger Anna-Karin Andersson.

Där skapade de en jordglob med flaggor som representerar alla 24 nationaliteter, som finns i församlingen. Vi berättade förra veckan att den invigdes tidigare i år.

undefined
Sörbygänget: Viktor Jonsson, Folke Zackrisson, Anna-Karin Andersson, Leif Öhlund, Cicci Andersson, Eva Lundborg, Maria Nilsson Bergenstråhle och workshopledaren Birgitta Linhart, konstnär. Gunilla Öhman deltog också i projektet.

Den tredje installationen i Sörbyparken är Stämhjärta och knyter an till parkens historia som festplats med mycket musik och dans.

– Först hade vi tänkt göra ett dansande par. Det är så roligt att jobba i en konstnärlig process. Vi stod här, funderade och resonerade, men så visade det sig att Folke Zackrisson hade många hästskor hemma. Han svetsade ihop dem till ett hjärta, som vi satte upp mellan stammarna, förklarade Anna-Karin Andersson.

Det kan vara en stämgaffel apropå musik, men man kan också tolka det som att det uppstår ljuv musik mellan människor.

– Jag tycker att det är roligt och viktigt att jobba med konst på det här sättet ute i byar tillsammans dem som bor här. Det ger mig mycket energi. Allt vi gör utgår ifrån vad byborna själva har velat skapa. Det är också en jätteviktig grundstomme i mitt arbete, för de har starka rötter till sina berättelser, sa Birgitta Linhart.

undefined
Lassbyforsen har fått sitt landmärke - ett litet monument vid Sveriges längsta outbyggda skogsälv, 23 mil strömmande vatten.

Intill Lassbyforsen har bybor rest en sten med inskriptionen Av livslust du strömma. Den knyter an till forsens historia som flottningsled, men även till kärleken till älven och naturen. Två båtshakar står vid sidan om stenen som vaktposter och den skyddas av en enorm stock. Ingegerd Schylander, som bott i byn i hela sitt liv, berättade hur det var förr och om flottningen. Hon talade om olika verksamheter som fanns i byn. Förutom sågverket drevs bland annat en tjärfabrik där hennes far jobbade.

– Jag bor fortfarande i min hemgård och hoppas få bo där länge.

Hon är äldst i byn och fyller snart 80 år. Hon bjöd även på en och annan anekdot.

undefined
Ingegerd Schylander har bott hela sitt liv i Lassbyn. I samband med invigningen av byns konstverk berättade hon om livet i byn förr i tiden såsom hon minns det.
sssss

fgghjhj

Karta: Lassbyforsen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!