Elev i Lombäcken saknar skolskjuts: "Vi behöver besked"

Katja Fredrikssons tonårsson i Lombäcken ska börja gymnasiet på onsdag. Familjen får inga besked om skolskjutsen av Bodens kommun. "Man ska inte vara tvingad att köpa en epatraktor för att ta sig till och från skolan. Att kunna gå på gymnasiet ska inte vara en ekonomisk fråga”, säger mamman.

Katja Fredrikssons son börjar gymnasieskolan på onsdag. Än vet familjen inte hur han ska ta sig till skolan och hem från skolan. "Jag började ringa om det här i våras och vet lika lite i dag hur man ska lösa problemet."

Katja Fredrikssons son börjar gymnasieskolan på onsdag. Än vet familjen inte hur han ska ta sig till skolan och hem från skolan. "Jag började ringa om det här i våras och vet lika lite i dag hur man ska lösa problemet."

Foto: Privat bild

Boden2022-08-16 09:03

Enligt Katja Fredriksson har familjen inte fått någon information hur det ska fungera för den som ska åka med skolskjuts till den kommunala skolan och sedan till Björknäsgymnasiet. Enligt henne finns det fler gymnasielever i grannbyn Mockträsk, som också behöver skolskjuts.

– Vi hoppas att han kan åka med den ordinarie skolskjutsen på morgonen, men den stannar på Stureskolan först 8.20, och Björknässkolan börjar sina lektioner då. Vi har inte fått någon anvisning om anslutningsbuss för att de ska hinna i tid till skolan. Jag har pratat med skolskjutshandläggaren i våras och hon skulle återkomma före sin semester vilket aldrig gjordes. Jag har även försökt få tag i henne under augusti men då hade hon ännu inte kollat upp vilken anslutningsbuss de skulle ta. Busskort och sådant behöver de också få till skolan som börjar på onsdag.

 När det gäller skolschemat så slutar sonen fyra av fem skoldagar senare än bussens avgångstid hem till byn. 

 – Mitt arbete innebär att jag reser i hela Norr- och Västerbotten, vilket betyder att jag inte kan hämta honom från skolan alla dagar. Det känns så tokigt att man från kommunens sida säger att man kan få ett bidrag om man kör själv. Att ungdomen ska ha en epatraktor som föräldern själv ska bekosta eller att föräldrar kanske inte jobbar heltid. Jag vet barn i byn som kört på lösningen med epatraktor. Men det är ju verkligen inte en hållbar lösning, varken ekonomiskt eller miljömässigt, särskilt inte som Bodens kommun profilerar sig på miljöområdet och ska vara en ekokommun och föregå med gott exempel bland annat inom transport.

Enligt Fredriksson hade sonen kunnat bo hos släktingar i Luleå och gå på gymnasiet där. Boden hade då gått miste om skolpengen för hans studiegång. 

– Bodens kommun ska rekrytera många människor till alla industrier.  Frågan då är om bara barnlösa ska bo i byarna och barnfamiljer inne i stan, säger Katja Fredriksson.

Enligt samhällsbyggnadschefen Stefan Johansson har skolskjutshandläggaren informerat honom om ärendet.

– Det kommer att ske en återkoppling, vad kommunen kan och inte kan erbjuda dem rörande skolfrågan. I detta fall så måste vi lösa skoltrafiken på andra sätt än i grundskolan. Elevresor sker inom ramen kopplat till skollagen, säger Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!