"Idioti och hafsverk"
Hemvärnet utgör 52 procent av insatsförsvaret. Föreslagna neddragningar kritseras av centerpartister och socialdemokrater i Norrbotten. - Idioti och ett dåligt utrett hafsverk, säger riksdagsledamoten Karin Åström (s).
Foto:
Kritisk chef
Harry Tornéus, chef för Norrbottensgruppen, är kritisk mot förslaget att lägga ned Lapplandsgruppen i Kiruna och Fältjägargruppen i Östersund. Det är hemvärnets utbildningsgrupper med fast anställd personal.
- Om de tas bort blir konsekvensen att hemvärnet inte får samma stöd i närområdet. Det blir svårare att genomföra övningar. Det kommer också att bli svårare att rekrytera frivilliga. Hemvärnet kommer att minska fortare än vad man tror. Vi vill att politikerna ska värna om utbildningsgrupperna. De kostar en liten summa i förhållande till vad de ger, säger Harry Tornéus.
Vill utveckla hemvärnet
Han får medhåll av Stefan Tornberg som menar att i stora delar av norra Sverige är hemvärnet försvarsmaktens enda representant på plats. Han vill utveckla hemvärnet och ser rekryteringen som en stor utmaning i framtiden.
Karin Åström medverkade förra veckan i en interpellationsdebatt med försvarsministern Sten Tolgfors och enligt henne aviserade han om ytterligare neddragning avseende hemvärnsoldater från dagens 28 000 till 15 000.
- Sedan är tanken att man ska kontraktera yrkesmilitärer som kommer hem från internationella uppdrag upp till 16 500 man.
Inte intresserade
Det är det förslaget hon kallar idioti. Hon menar att unga militärer som tjänat 30 000-40 000 i månaden och är på väg att bilda familj inte kommer att vara intresserade av att kontrakteras som hemvärnsoldater för 76 kronor i timmen.
- Dessutom kommer det inte att fungera att skånska pojkar från Malmö ska åka hit upp för stödja hemvärnet här i en krissituation, säger Karin Åström.
Hon anser att förslaget försämrar den folkliga förankringen och tillägger att lokalkännedomen är nödvändig för att effektivt kunna stödja det civila samhället till exempel vid en skogsbrand.
- Jag kommer från glesbygd och har sett på nära håll hur viktigt hemvärnet är. Det finns också en miltär säkerhetspolitisk aspekt på det här. Det finns stora råvarutillgångar på Nordkalotten, som länder runt omkring bevakar. Hemvärnet har därför blivit allt viktigare för länet, för att till exempel kunna skydda betydelsefull infrastruktur.
Kaffepengar
Karin Åström anser att hemvärnet kostar kaffepengar i den stora försvarsbudgeten.
Stefan Tornberg menade dock att det inte finns något sådant förslag som Karin Åström kritiserar.
- Försvaret är en alltför viktig fråga för att göra den till partipolitik. Alla partier måste ta ansvar och det behövs en blocköverskridande överenskommelse med minst fem partier.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!