"I år ska det vara gult i rabatten"
I maj har Vivianne Forsman drivit Blomstergården i Svartlå i tio år. Trädgården odlar och driver upp nittio procent av alla växter som säljs.- Jag vattnar varje kruka för hand och ger varje blomma mycket kärlek, säger hon, och skrattar.
Hon älskar blommor, men de måste få mycket kärlek för att blomma ut. Vivanne Forsmans blomgård i Svartlå firar tio år i år." Tiden har gått fort", säger hon. FOTO: Lena Leffler
Foto: Lena Leffler
- Jag är stentokig och älskar att syssla med sten. När jag tog över trädgården så tänkte jag sälja blommor för att kunna leva på stenarna men det blev tvärtom. Så därför fick min stenverkstad flytta in till Blomgården, säger Vivianne Forsman.
För att plantorna ska växa i sin egen takt och inte "stressas" ska de inte ha för varmt och mörkt.Runt omkring henne inne i växthuset så börjar gula, rosa, röda blomknoppar sakta titta fram.
- Min man bär in säckarna och fyller jorden i krukorna och sedan tar jag över.Jag sår de flesta blomfröna i slutet på februari, däremot inte pelagoner och lobelia som är så kallade pluggplantor.
Gult i år
- Jag har inte räknat hur många plantor det blir på flera år men uppskattar att det rör sig om runt 20 000 plantor. Jag har allt från örter, kryddor, sommarplantor, ampelväxter och perenner. I år ska det vara gula blommor vilket även är en färg som kommer vad gäller inredning, säger Vivianne Forsman.
- Därför har jag satsat lite extra på det i år.
I Svartlå finns en blomstrande företagsamhet. När det gäller blomförsäljningen så har den minskat sedan starten för tio år sedan.
- Det går inte att skylla allt på finanskrisen utan många av mina gamla stamkunder är döda. I Svartlå har det däremot flyttat in mycket ungt folk så det finns underlag för en affärsrörelse. Jag har också mycket kunder som kommer från Jokkmokk och Vuollerim under högsäsongen
Hon har också haft café och matförsäljning som har varit mycket uppskattat.
- Tyvärr så har vi varit tvungna att upphöra med den verksamheten. Kommunen har kommit med fler krav om vad som fodras för att få servera fika och färdiglagad mat. Avgifterna har också höjts så pass mycket att det inte går att få någon vinst på den verksamheten, säger Vivanne Forsman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!