Boden: Fastighetsägarna yrkar på rekordhög hyreshöjning

En hyreshöjning i Boden på 12 procent yrkar Fastighetsägarna inför de kommande hyresförhandlingarna. Ett yrkande som är rekordhögt.

"Får man inte en rimlig kostandskompensation så förvärras det redan tuffa läget för fastighetsägarna", säger Jens Pihlblad, näringspolitiks ansvarig på Fastighetsägarna Mittnord.

"Får man inte en rimlig kostandskompensation så förvärras det redan tuffa läget för fastighetsägarna", säger Jens Pihlblad, näringspolitiks ansvarig på Fastighetsägarna Mittnord.

Foto: Jonas Westling

Boden2023-09-28 09:00

Inför de kommande hyresförhandlingarna för nästa års hyror för hyreslägenheter i Bodens kommun, så yrkar Fastighetsägarna på en hyreshöjning på 12 procent.

– Det beror enbart på det samhällsekonomiska läget. Historiskt har vi saknat samsyn på vad kostnadsberäkningarna ska baseras på mellan Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen och svenska allmännyttan. I år finns en gemensam vägledning där parterna är överens om att kostnadsutvecklingen på uppemot 16 procent. Med hänsyn till att reallönerna inte utvecklas i samma takt så finns skäl att lägga sig lägre, på 12 procent, säger Jens Pihlblad, näringspolitisk ansvarig på Fastighetsägarna Mittnord.

– Nivåerna är exceptionella och jag förväntar mig att det blir tuffa förhandlingar även i år. Vi har den förväntan att även Fastighetsägarna ska visa sans och balans i årets hyresförhandlingar. Det kan inte vara hyresgästerna som tar hela notan för fastighetsägarnas kostnadsökningar när det är tuffa tider. Det är inte rimligt. Många fastighetsbolag har också många år bakom sig med god lönsamhet och levt i en, i princip, nollräntemiljö, säger Marie Hjorth, förhandlingschef Hyresgästföreningen.

I fjolårets hyresförhandling låg yrkandet för Boden på 10,27 procent, vilket då var rekordhögt. För Fastighetsägarna stannade hyreshöjningen på 4,1 procent.

– Fastighetsbranschen tar och har redan tagit ett stort ansvar. Under 2023 höjdes hyrorna med knappt fyra procent på många orter i landet, samtidigt som fastighetsägarnas kostnader ökade med runt 25 procent. Om man jämför de som äger respektive hyr sitt boende, har de som äger sitt boende fått se sina kostnader öka med tusentals kronor varje månad medan det för hyresgästen rört sig om hundralappar. På hyresmarknaden är det hyresvärden som står för mellanskillnaden, säger Jens Pihlblad.

– Den modell vi är överens om och som är överenskommen på nationell nivå med Fastighetsägarföreningen och allmännyttan, handlar om att vi ska arbeta för att vi ska ha en rimlig, hållbar och förutsägbar hyresutveckling över tid. De här stora fluktuationerna över tid ska, genom det sätt vi började förhandla på förra året, stabiliseras och bli mer jämna över tid, säger Marie Hjorth.

När förhandlingarna startar har parterna 90 dagar på sig att komma överens. Därefter kan ärendet gå till skiljeman, men innan det blir aktuellt så har Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen ett avtal om medling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!