– Det är inte vi som ansvarar för att bolaget ska sköta drift och underhåll, säger hon.
Inte heller håller hon med om att det är Hyresgästföreningen som "sitter på makten" när det gäller hyreshöjningarna.
– Nej, jag skulle inte säga så, utan vi har ett partsförhållande där vi är två jämbördiga parter som tittar på vilka förutsättningar det finns att höja hyrorna.
Årets förhandlingar med Bodenbo strandade och beslutet om hyreshöjningen togs därför i Hyresmarknadskommittén och landade på 4,3 procent från 1 juni. Marie Hjort har ingen förståelse för att denna hyreshöjning skulle kunna leda till att Bodenbo inte har råd med service och underhåll.
– Jag kan inte uttala mig om eventuellt förväntat underskott för Bodenbo i år, men kan konstatera att de har flera år bakom sig med stora överskott, säger hon.
Att det nu har varit ett tufft år med räntehöjningar och höga energipriser menar hon inte borde påverka fastighetsbolagets ekonomiska möjligheter att sköta underhåll och service.
– Under hela 2000-talet har vi haft en väldigt låg inflation med i princip nollränta. Ett enstaka år ska inte ha så avgörande betydelse i den långsiktiga förvaltningen. Alla bolag ska ju ha en långsiktig plan för hur man ska sköta underhållet.
Håller du med om att den här hyreshöjningen var extremt låg?
– Nej, det tycker jag inte. Det har varit exceptionellt höga hyreshöjningar i hela Sverige i år, de högsta på 30 år. Snittet ligger på 4,1 procent och för hyresgästen är ju detta en jättestor höjning när vi andra år har haft kanske 1,5 till två procents höjning.
Hon är heller inte helt övertygad om att Johan Johansson kommer göra verklighet av det han sa.
– Det är väl ett utspel som han väljer att göra, kanske inför kommande hyresförhandlingar.
Trots allt råder det en ganska stor kundnöjdhet bland Bodenbos hyresgäster berättar hon.
– Jag förutsätter nog ändå att Bodenbo faktiskt kommer att fortsätta att svara för service och underhåll och att det här utspelet mer är av retorisk karaktär.
Lars-Erik Englund, ordförande i Hyresgästföreningen i Boden, avfärdar Johan Johanssons uttalande som "skitsnack".
– Det är ju inte vi som har makten, vi förhandlar, säger han.
Hur upplever du att Bodenbo sköter service och underhåll?
– Vad man hör från medlemmar så är det ju en hel del som är missnöjda med underhåll och sådant. Det är väl lite så att Bodenbo fixar det absolut nödvändigaste. Men det finns både de som är nöjda och de som är missnöjda.
Jan-Olov Bäcklund (S) är ordförande i Bodenbos styrelse som väljs av kommunfullmäktige. Han skriver under på det Johan Johansson sa om att Bodenbo just nu har det tufft ekonomiskt.
– Kostnaderna för oss har ökat kraftigt både på ränte- och materialsidan och allt annat följer ju med, så det är otvivelaktigt så att vi måste se över vad vi gör för att hamna i en lämplig kompromiss mellan vad som är önskvärt för hyresgästernas del och vad som är ekonomiskt möjligt för oss.
Håller du med om att det är Hyresgästföreningens förhandlare som sitter på makten?
– Det är den invecklade delen av det. Det är ju så att vi har en förhandlingsordning och om vi inte kommer överens så finns en formaliserad process för hur man går tillväga. Exakt vad Johan menade med sin formulering, det får du ta med honom. Däremot är det naturligtvis så att Hyresgästföreningen har ett stort inflytande.