HVB-hem utreds för att minska underskott

Bodens socialnämnd ska spara pengar genom att utreda HVB-hem i egen regi, lägga ned Lagunen och utveckla en strategi för avveckling av gruppbostäder inom LSS.

BODEN2011-12-12 06:00

Största delen av socialnämndens katastrofalt höga underskott beror just på HVB-placering av barn och ungdomar inom behandlingsvården.

Avvecklingsstrategi
Inför tisdagssammanträdet finns det föreslaget åtgärder för att få en budget i balans. Bland annat ska Bodens kommun förutsättningslöst utreda möjligheten att inrätta en alternativ vård- och boendeform i egen regi. Antalet gruppbostäder inom LSS-verksamheten är i dag förhållandevis stort i Boden jämfört med andra jämförbara kommuner.

Efterfrågan är inte heller lika stor. Därför föreslås en avvecklingsstrategi som skulle medföra att kunder och personal är mer förberedda på eventuella avvecklingar så att dess negativa konsekvenser kan minskas.

Stimulansmedel
Nämnden föreslås också avveckla Lagunen som var ett projekt som sköttes via stimulansmedel från socialstyrelsen. Lagunen besöks dagligen av 8-15 personer för olika aktiviteter. Under planeringsarbetet av socialförvaltningens nya arbetsmarknadsenhet har det visat sig finnas möjlighet att integrera Lagunen i den nya enheten. En utredning har påbörjats i syfte att se om det är möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om