Amhigo HVB-hem tar emot flickor med missbruk, riskbruk och självskadebeteende. IVO, institutionen för vård och omsorg, riktar skarp kritik i sitt beslut den 27 januari mot det privata boendet. Den bristande bemanningen gör att uppsikts- och tillsynsansvaret som åligger ett HVB-hem inte är uppfyllt. Ungdomar har kunnat avvika från HVB-hemmet som finns i en av Bodenbos femrummare.
Den 11 januari gjorde IVO en oanmäld inspektion av HVB-hemmet efter ett anonymt klagomål. IVO gjorde därefter även orosanmälningar till placerade socialnämnder. Fokus under tillsynen har varit bemanningen, den fysiska boendemiljön, visitationer i ungdomarnas boenderum, medicinhanteringen samt förekomst av alkohol och droger i HVB-hemmet.
– Ingen har laglig rätt att genomsöka de enskildas rum, inte ens IVO. Jag har därför svårt att tro att IVO gjort något sådant. Att någon boende visar sina rum för IVO förekommer dock, säger ägaren Monica Helin, Amhigo.
Vid inspektionen samtalade IVOs personal med inskrivna flickor men även personal. Personalen arbetar ofta ensamma och går och lägger sig tidigt på kvällen. Enligt flickorna är de därför inte tillgängliga för ungdomarna. Två av dem har även berättat att andra ungdomar använder droger och avviker från boendet under nätterna. Personalen har inte märkt att en smitit ut via balkongen. En av dessa två har uppgett att hon varit borta varje natt i några timmar men återvänt innan personalen vaknat.
Trots att de berättat för personalen hände ingenting. Vi har frågat ägaren Monica Helin om IVOs starka kritik och skickat skriftliga frågor. Hon svarar via mejl att " hon själv känner en oro att peka ut ett specifikt boende."
– Det riskerar att utsätta dessa människor för misstro, något de med säkerhet inte gjort rätt för. Det gör att jag inte svarar på specifika frågor om våra boenden.
– De som bor hos oss kan inte ”rymma”, det finns inga låsta HVB och vi nyttjar inte heller tvång. De kan dock avvika från överenskommen planering. All planering görs tillsammans med den placerande socialtjänst, den enskilde och föreståndare/personal, säger Helin.
Amhigo har sovande jour på boendet. Till IVO säger föreståndaren att hon visste om att ungdomar avvikit nattetid men har inte kunnat svara på hur hon som ansvarig beaktat uppgifterna från ungdomarna om att särskilt en ungdom vid upprepade tillfällen smitit ut från verksamheten när personalen sovit.
Efter önskemål om två personer kvällar och nätter tillkom bakjour. På IVOs fråga hur sovande personal ska kunna larma bakjouren att någon smiter ut mellan klockan 23.00-06.00 blir föreståndaren svar att de inte kan låsa in ungdomarna. Hemmet har haft larm, och "ringklocka" på ytterdörr och balkong men någon rev ned det. Larmet är trasigt men ett nytt är beställt.
Amhigo har inte trots "rymningarna" övervägt mer eller vaken personal på natten enligt IVO. Amhigo har även gjort en Lex Sarah anmälan. Den 14 januari, när personalrum och medicinskåp var öppet, har ungdom kunde ta sin och andras medicin. Amhigo säger inte till media vilka åtgärder man föreslagit efter tillsynen.
– Det är en procedur som alltid följs, det är inget nytt eller skrämmande i det. Vi har lämnat ett yttrande från oss som huvudman men vi har ännu inte fått något svar eller beslut från IVO, säger Helin.