Hur vill ditt parti förbättra demensvården i Boden?

Bodens partier är överens om att demensplatserna måste bli fler och att den frågan måste prioriteras. Mer utbildning, bli en mer attraktiv arbetsgivare, individuellt vårdfocus och mer aktiviteter är ett sammandrag från enkätsvaren.

Demensvården i Boden bör förbättras. Det tycker samtliga partier i Boden, men har olika lösningar på hur det kan göras.

Demensvården i Boden bör förbättras. Det tycker samtliga partier i Boden, men har olika lösningar på hur det kan göras.

Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Boden2022-07-25 05:00

Hendrik Andersson, gruppledare Liberalerna:

"Liberalerna kommer fortsätta utveckla Erikslund som demensboende. Platsbristen måste bort och vi ska korta köerna samt kompetensutveckla personalen inom demens. Det är viktigt att de behövande känner sig trygga.Därför ska en individuell arbetsplan göras och det ska finnas gemensamma aktiviteter att delta i.Redan från början behövs en sammanhållen och tydlig vårdkedja gärna med multiprofessionella team. Regelbunden uppföljning och stöd till anhöriga är också viktigt för att skapa trygghet."

Anders Pettersson, ordförande Bodenalternativet:

"Att behöva vänta i sex månader på en plats i boende för personer med demenssjukdom är omänskligt. Fler platser för dessa personer måste prioriteras. Kommunen måste även ta initiativ till att fler trygghetsboenden och särskilda boenden byggs för att möta det ökade behov man kan se de 8-10 närmaste åren. Det räcker inte bara med fler boendeplatser för att utveckla verksamheten även personalsatsningar i form av bättre arbetsmiljö, fortbildning, inflytande och högre lön måste till. "

Bernt Drugge, gruppledare för Sverigedemokraterna:

"På kort sikt vill Sverigedemokraterna utbilda undersköterskor och sjuksköterskor i demensvård. På längre sikt måste boenden för demensvård byggas. Vårdpersonal måste kunna tala och förstå svenska, test för att säkerställa språkförståelse måste finnas. Att vara vård- och omsorgskund i Boden ska alltid innebära högsta service och säkerhet, utförd med värdighet inför individen."

Conny Sundqvist, ny gruppledare efter valet för Vänsterpartiet:

"Eftersom vårdbehoven kan se väldigt annorlunda ut från person till person så behövs ett individuellt anpassat vårdfokus där man anpassar vården efter patientens behov.Det kommer i framtiden även att behövas större samverkan för att säkerställa kompetensförsörjning i alla områden som rör demensvården.Vi måste se till att den vårdande personalen får både den utbildning och det antalet kolleger som de själva känner att de behöver för att kunna ge en god vård och omsorg till alla de personer som behöver demensvård."

Johan Sellin, gruppledare Moderaterna:

"Fler platser och bortbyggda köer.En viktig parameter är att anhöriga erbjuds den avlastning och det stöd som krävs för att alla parter ska må bra under tiden före ett boende samt i väntan på boende.Personaltäthet med scheman som inte bränner ut personalen. Medbestämmande i den egna arbetssituationen avseende schemaläggning. Fortlöpande kompetens och vidareutbildning för personalen exempelvis Silvia certifiering. Boendemiljön hemlik så långt som möjligt. Trygghet är en nyckel för alla parter. Alla med demensvård får tillgång till evidensbaserad forskning. Stimulerande aktiviteter, utevistelse med mera. All personal i socialförvaltningen bör ha demensutbildning."

Claes Nordmark, ks-ordförande Socialdemokraterna:

"Allt fler av oss blir 100 år gamla eller äldre, därför har vi börjat planera nya boendeformer för flera generationer äldre. Flera olika former behövs, då ålders- och behovsspannet i omsorgen blir allt större. Vi vill vidareutveckla en sammanhållen äldrevård, särskilt för personer med demenssjukdomar. För att behålla kompetent personal krävs att kommunen utgör en ambitiös och attraktiv arbetsgivare. Bostäderna ska vara fysiskt och ekonomiskt tillgängliga, välkomnande, trygga och erbjuda socialt umgänge."

Catarina Ask, gruppledare Miljöpartiet:

"Det viktigaste i demensvården är kunnig personal som trivs på sin arbetsplats och erbjuds möjlighet till karriärvägar i vården.Vi vill ha en samlad demensvård där boendemiljön utvecklas samt gemensamma måltider där också personalen deltar. Omsorg är inte bara fysisk omsorg utan även psykisk, social och andlig hälsa. Det är viktigt att skapa tillitsfulla relationer med den demenssjuke, samt dennes anhöriga. Kunskap om personens livshistoria och kulturella ursprung är viktigt."

Johan Gröhn, kommunalråd Centerpartiet:

Minska köerna och öka bemanningen samt kvalitén på vården som utgår ifrån personen med demens. Centerpartiet vill säkerställa stöd och utbildning till anhöriga.Utveckla demensteam som samordnas av en demenssjuksköterska. Säkerställa en bra och utvecklande arbetsmiljö för personalen.Aktiviteter på boenden utgående från de dementas behov.Att all personal får uppdaterad utbildning om demensvård.

Sead Maglic, kommunalråd Sjukvårdspartiet:

"Demensvården ska vara personcentrerad med samverkan mellan vårdgivare och utgå från den enskildes behov/förutsättningar där närstående blir inkluderade.Boendeformen kan vara allt från det egna hemmet, trygghetsboende, biståndsbedömt trygghetsboende till demensboende (särskilt boende).Skapa ett demenscentrum med goda förutsättningar för demensvård i markplan med vacker närmiljö med struktur i den gemensamma vardagen och den fysiska miljön ska vara inbjudande och skapa trivsel, minska oro samt öka glädjen. Vården ska utföras av personer som är särskilt utbildade för att arbeta med personer med minnessvikt och måste hålla hög kvalitet oavsett om den sker i kommunal eller privat regi.Vi ska ha en god tillgänglighet, ett anpassat och beprövat arbetssätt för att förmedla kunskap samt information till såväl den enskilde som närstående."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!