Hotellkoja i ett träd - "En vansinnig idé?"

Hotellkoja i ett träd - en galen eller genial idé?- Den känns klockren, säger Britta Lindvall-Jonsson från Harads.

Britta Lindvall-Jonsson brinner för projektet med trädkojor i Harads. Det gör också Thomas Sandell, en av arkitekterna. I bakgrunden det berg på vilket de första kojorna planeras att byggas.FOTO: leif hammarström

Britta Lindvall-Jonsson brinner för projektet med trädkojor i Harads. Det gör också Thomas Sandell, en av arkitekterna. I bakgrunden det berg på vilket de första kojorna planeras att byggas.FOTO: leif hammarström

Foto: leif hammarström

BODEN2008-11-05 06:00
Konceptet heter "Bo i träkoja" och första fröet såddes när Kent Lindvall, make till Britta Lindvall-Jonsson, träffade på svenska arkitekter på Kolahalvön i Ryssland.
En var Tomas Sandell från Stockholm.
- Vi satt och pratade vid lägerelden och började diskutera vad man kan göra i Harads för att utveckla turismen. Då föddes tanken på göra trädkojor, säger Sandell.
Det ena gav det andra
Britta Lindvall-Jonsson tände på idén, det ena gav det andra och under måndag-tisdag har sju arkitekter från Sundsvall och Stockholm varit inbjudna till Harads för att diskutera projektet.
- En vansinnig idè? Nej, inte alls. Titta på ishotellet i Jukkasjärvi. Det möttes också med skepsis, men är i dag den mest kända svenska byggnaden i världen.
- Harads kan kanske bli känt som platsen när man bor i koja i träd, säger Tomas Sandell.
Man säger också att man inspirerats av förre haradsbon Jonas Selbergs film "Trädälskaren", som hade premiär under kulturrallydagarna i Boden förra månaden. Jonas har också byggt en koja, som Britta Lindvall-Jonsson fått hyra ut.
- Att bo i koja väcker barndomens lustfyllda minnen. Vem har inte byggt en koja som liten? Det känns också roligt att göra något som sticker ut, säger Britta Jonsson-Lindvall.
Under de två dagarna i Harads har Lindvall-Jonsson och arkitekterna sett sig omkring i Harads för att hitta lämpliga platser och diskuterat hur kojorna kan tänkas komma att se ut.
- Berget är ett alternativ där vi kan bygga, vid älven är ett annat. Men förmodligen väljer vi berget, säger Britta Lindvall-Jonsson.
- Det blir allt vanligare med upplevelseturism. Det här känns som ett bra alternativ och kanske kan det bli en året-runt-upplevelse, säger Tomas Sandell.
Hög komfort
Det är lite oklart hur kojorna kommer att se ut. Men det ska vara hög komfort med el, värme och toalett och vara lite större än ett hotellrum.
- Det är alltid svårt att hitta det enkla. Men vi har ju trädet framför dörren. Det känns också rätt att göra den här satsningen med tanke på miljöfrågorna, säger Lindvall-Jonsson.
Byggstarten är planerad till 2009 och det är planerat att fem kojor ska byggas. På sikt ska de också generera en del jobb.
Vad kommer det att kosta?
- Det vet vi ännu inte. Ekonomin blir steg II, säger Britta Lindvall-Jonsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om