Upplever kraven på brandskydd orimliga: "Frustrerande"

En allvarlig tvist har uppstått om brandskyddet i Hotell DG11 mellan ägaren och Bodens räddningstjänst. "Det är fruktansvärt frustrerande. Vi investerar mycket tid, pengar och kraft på det här", säger Felix Eriksson, vd och delägare.

Felix Eriksson, vd och delägare i Tallkvisten Fastigheter, som driver Hotell Drottninggatan 11. Företaget och Bodens räddningstjänst är oense om lämpligheten att ha en utrymningsväg genom en hotellägenhet. "Räddningstjänsten anser att det är direkt olämpligt att utrymma via en yta där det kan finnas främmande människor. Det måste väl ändå anses som ovidkommande avseende brandskyddet."

Felix Eriksson, vd och delägare i Tallkvisten Fastigheter, som driver Hotell Drottninggatan 11. Företaget och Bodens räddningstjänst är oense om lämpligheten att ha en utrymningsväg genom en hotellägenhet. "Räddningstjänsten anser att det är direkt olämpligt att utrymma via en yta där det kan finnas främmande människor. Det måste väl ändå anses som ovidkommande avseende brandskyddet."

Foto: Lena Tegström

Boden2023-09-27 06:00

Räddningstjänsten anser att det finns sådana brister i brandskyddet på plan tre i hotellet att det finns risk för människors liv och hälsa. Myndigheten kräver därför att Tallkvisten Fastigheter åtgärdar dem, innan dess får rummen inte användas. Orimligt menar hotellet.

År 2016 öppnade företaget Pensionat Drottninggatan 11.

– I det bygglovet fanns en brandskyddsdokumentation som godkändes av räddningstjänsten. Sedan har vi byggt ut i några svängar med fler rum och gjort om det till hotell, säger Felix Eriksson.

Han tillägger att de i samband med alla förändringar haft tät kontakt med sin egen brandskyddskonsult, som även konsulterat ytterligare en expert inom området.

– Brandskyddet är viktigt på ett hotell där man sover tillfälligt och inte hittar. Vi har alltid renoverat och byggt om i enlighet med de riktlinjer vi fått av våra konsulter.

Felix Eriksson tycker att de tidigare brandskyddsinspektionerna varit konstruktiva, men efter den senaste i fjol är parterna inte längre överens.

– Vi hade ganska nyligt öppnat tre nya rum och det är de rummen det här handlar om.

undefined
Felix Eriksson, vd, påpekar att korridoren endast är fem meter och MSB bedömer att två utrymningsvägar kan nås via den gemensamma korridoren. "Dörrarna behöver således inte vara belägna fem meter från varandra inom korridoren, som räddningstjänsten har krävt."

Ett separat trapphus till rummen är den primära utrymningsvägen. Den andra går genom en hotellägenhet via en korridor med eget trapphus. Räddningstjänsten återkom med beskedet att myndigheten avsåg att utfärda ett föreläggande.

– Jag träffade då brandinspektören Patrik Grape. Jag minns det så väl; han sa det handlar om "hårklyveri", men att de valt den hårdare tolkningen.

Räddningstjänsten i Boden har förbjudit Tallkvisten Fastigheter att använda de tre rummen till dess att följande åtgärder genomförts: 

1) Skapa en alternativ utrymningsväg från de tre nya rummen oberoende av befintligt trapphus, 2) Göra en brandteknisk avskiljning mellan pentry och korridor, 3) Skapa alternativ utrymningsväg från frukostmatsalen/konferensdelen i andra delen av hotellet, oberoende av befintligt trapphus.

undefined
I pentryt på plan tre finns mikrovågsugn och en vattenkokare. "Vi har tagit bort spisen och erbjudit oss att demontera pentryt helt alternativt montera in en dörr", säger Felix Eriksson, Tallkvisten Fastigheter.

Felix Eriksson uppger att han talat med Patrik Grape flera gånger och verkligen försökt få svar på vad räddningstjänsten som myndighet vill att de gör för att vara nöjd.

– Vi har kommit med olika förslag till lösningar, men fått beskedet att det inte är deras jobb att svara. I stället har Patrik sagt åt oss att anlita en brandskyddskonsult. Vi har nu konsulterat tre välmeriterade brandskyddskonsulter, som bedömer att vi uppfyller lagkrav och normer.

Tallkvisten och räddningstjänsten är oense om den sekundära utrymningsvägens lämplighet.

– Patrik menar bland annat att någon kan ställa något i vägen för dörren i hotellägenheten. Vi vände därför dörren så att den öppnas utåt.

undefined
En av utrymningsvägarna är via hotellägenheten på plan tre. Dörren går att öppna genom att slå sönder kåpan över låset och leder in till köket. "Där har vi skruvat fast stolar och bord i golvet så de inte går att flytta. Vi har monterat extra nödbelysning och fluorescerande golvpilar", säger Felix Eriksson, hotelldirektör och delägare.

Från frukostmatsalen finns ett avskilt trapphus. Den sekundära utrymningsvägen är densamma som för de tre rummen på plan tre, via hotellägenheten.

 – Anmärkningsvärt är att de godkänt det i samband med bygglovet 2016 och de årliga kontrollerna. Räddningstjänsten har aldrig haft några synpunkter på det – tills nu, säger Felix Eriksson som därför upplever myndighetsutövningen som godtycklig.

Han tror att det ligger prestige bakom, och att de hamnat i kläm på grund av schism mellan Patrik Grape och företagets konsulter.

Länsstyrelsen har avslagit Tallkvistens överklagan, men hävt beslutet om förbudet att använda de tre rummen. Bolaget har gått vidare till Förvaltningsrätten som begärt in ett yttrande från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Den håller med om att det finns brister som motiverar punkt 1 och 2, men att punkt 3 är felaktigt utformad.

En förhandling mellan parterna är planerad till nästa vecka.

– Får vi inte använda de här rummen kommer det att få jättestora konsekvenser. De utgör tio procent av våra rum. Vi har inte de marginalerna, säger Felix Eriksson och uppger att utgången kommer avgöra om de drar i handbromsen för alla sina investeringar i Bodens kommun.

Karta: Hotell Drottninggatan 11
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!