På gården hölls höns för äggproduktion och kalkoner för köttproduktion för husbehov. Hönsen och kalkonerna hölls i en stallbyggnad. Vid kontrollen hölls två grupper med fjäderfän. Den ena gruppen bestod av 35 individer, med unghöns och några äldre hönor. En unghöna som hade en avvikande benställning och som hade svårt att gå bedömdes vara i behov av veterinärvård alternativt avlivas.
I den andra gruppen hölls ett 50-tal hönor tillsammans med fem kalkoner i ett stort utrymme. Vid besöket bedömde Länsstyrelsen att det fanns pågående problem med fjäderplockningen. En höna som hade ett defekt fot och ett störande rörelsemönster bedömdes vara i behov av veterinärvård alternativt avlivas.
Fodertrågen bedömdes också vara för små liksom redena som den stora gruppen höns hade tillgång till. Ett sittpinneanordning bedömdes också vara felaktigt utformad då hönsen på den övre pinnen smutsar ner hönsen på den lägre pinnen med avföring. Enligt ägaren är benproblemen vanligt inom hönsrasen men så länge de kan ta sig till foder samt inte skadar sig själv eller lider så är det inget problem för dem.
Länsstyrelsen anser dock att djurhållarens uppgift att uppmärksamma djur med avvikande beteenden och anser det allvarligt att ägaren inte vidtagit åtgärder och avlivat hönsen i tid. Ägaren får därför ett föreläggande enligt djurskyddslagen att genomföra en eller flera åtgärder inom en viss tid.