När vi går runt hittar vi bland annat en utspridd sopkasse där hon även ser kanyler bland avfallet.
– Det är riskavfall, som ska till apoteket i särskild ordning och det är ju gratis.
Förra året började hon dokumentera nedskräpningen.
Varför gjorde du det?
– Jag har jobbat med avfall och yttre miljö i 20 år och sett försämringen. Jag tycker det bara blir värre och värre. Jag tillhör en årgång, som fostrades i Hålla Sverige rent-andan.
Hon pekar på att de finns olika organisationer som försöker hålla naturen och haven rena, men upplever att en del människor agerar tvärtom och till och med kör ut möbler och annat avfall i skogen i stället för att köra det till Brännkläppen.
– Det är miljöfarligt avfall, grovavfall, matavfall. Jag har hittat möbler. Det är ingen begränsning på vad man slänger ute i naturen, säger Maria Nordmark.
Hon har anmält nedskräpningen till kommunen vid ett par tillfällen när det varit vid återvinningstationen och vid sopsorteringen i ett av bostadsområden.
Men sopsorteringen är fastighetsägarens ansvar?
– I min värld börjar det på individnivå. Lagen säger att du och jag ska sortera avfall och det är möjliggjort för dig och mig att göra det.
Maria Nordmark påpekar att glas går att återvinna oändligt många gånger. I stället hamnar det på backen, går sönder och utgör då en skaderisk för djur. Hon noterar att någon även slängt kycklingben och förklarar, att det kan vara livsfarligt för en hund att få i sig.
– Jag ska hålla reda på mina hundar, också det enligt lag, men jag har flexikoppel och känner de lukt av matrester går det snabbt och går man i egna tankar kanske man inte hinner med. En av mina hundar var på djursjukhuset flera dygn för något år sedan till oerhörda kostnader. Han hade ätit något ute och jag vet inte hur mycket han plågades.
Hunden blev frisk.
Maria Nordmark är även otroligt bekymrad över alla cigarettfimpar som slängs överallt.
– Det är som en snitslad bana från Prästholmen till stan. Så småningom hamnar de i Bodträsket och stiger uppåt i näringskedjan.
Tobaksproduktavfall innehåller förutom plast också över 7 000 giftiga kemikalier, inklusive kända cancerframkallande ämnen. De skadliga kemikalierna, bland andra nikotin, arsenik och tungmetaller, kan vara akut giftiga för vattenlevande organismer, enligt en rapport från WHO.