Själv är hon ny i kommunfullmäktige och förvånad över hur exkluderande klimatet kan vara.
– Vi i Bodenalternativet känner ofta att det inte finns några svar på raka frågor, att man inte alltid tar det beslut som är bäst och vi har känslan av att vi ofta uppfattas som besvärliga, trots att vi är tredje största partiet.
Hon fick medhåll av Johan Gröhn (C):
– Det är glädjande att frågan ställs. Jag är ny här och jag är inte van vid det klimat jag har mött.
Suzanne Thörnäs efterlyser mer dialog och mindre hätsk debatt.
– Min fråga till kommunstyrelsens ordförande är: Hur kan vi få ett öppet och inkluderande debattklimat i kommunfullmäktige?
Kommunstyrelsens ordförande Claes Normark (S) betonade att det är hela kommunfullmäktiges ansvar att bidra till det demokratiska samtalet.
– Jag ogillar personligen alla typer av härskartekniker. Sedan ligger det i sakens natur att inte alltid vara överens. Som majoritet har vi fördelen av att ha lagt förslagen till KF. När processen har gått så här långt kan det vara svårt att få igenom ändringar, konstaterar han.
Ett bra debattklimat är viktigt, menar även han.
– En öppen debatt mellan politiska motståndare kan ibland vara hård men ska inte vara gemen och den ska vara inriktad på sak och inte person. Det hoppas jag alla håller med om.
2021 har utnämnts till demokratiåret och då ska kommunfullmäktige i Boden delta i olika program och aktiviteter för att uppmärksamma demokratin.