Hon är H2 Green steels första bodensare

På hennes födelsedag den 23 februari avslöjades planerna på den nya stålsatsningen i Boden. Då anade inte Ida-Linn Näzelius, 36, i Harads att hon skulle bli den första bodensaren som anställdes.

Ida-Linn Näzelius från Harads är den första bodensaren som anställts i H2 Green steels nysatsning på fossilfritt stål i Norra Svartbyn.

Ida-Linn Näzelius från Harads är den första bodensaren som anställts i H2 Green steels nysatsning på fossilfritt stål i Norra Svartbyn.

Foto: Privat

Boden2021-05-03 07:06

– Jag tänkte att det lät otroligt spännande och häftigt, berättar hon.

En tid efteråt blev hon uppringd och tillfrågad om hon ville komma och träffa företrädare från stålföretaget eftersom hennes profil stämde med den de letade efter.

– Det kändes kul på så många sätt – att få vara del av en jättestor satsning och vara med och sätta Boden på kartan inom ett nytt område.

Hon arbetar just nu som forskningsledare och utvecklingsingenjör på SSAB i Luleå men räknar med att börja på sin nya tjänst i maj. Hon kommer hålla till i H2 Green steels kontor i Boden business park, där det redan är folk på plats från Stockholm ungefär varannan vecka.

Hon ska till att börja med arbeta med tillståndsprocessen ihop med Bodens kommun. Sedan är hennes inriktning cirkulära flöden på industriområdet – att allt material och all energi och värme i processen tas tillvara optimalt och om möjligt används flera gånger. Hon ska också jobba med aktuella forskningsfrågor ihop med bland annat Luleå tekniska universitet.

Ida-Linn Näzelius är uppvuxen i Harads i en entreprenörsfamilj som driver företag inom åkeribranschen, skogsavverkning och ett närvärmeverk i Harads. Hennes morbror är civilingenjör, hennes mamma ingenjör och de är förebilder för henne. Hon gick naturvetenskapligt program på Björknäsgymnasiet innan hon utbildade sig till civilingenjör i energiteknik vid Luleå tekniska universitet.

Hon var utbytesstudent i Montreal i Kanada och i slutet av sin universitetsutbildning blev hon uttagen till ett traineeprogram för forskare som ledde henne vidare in på forskningsområdet. Hon har disputerat i energiteknik med fokus på slaggbildningsprocesser.
 

Efter några år i Boden bestämde hon och hennes man sig för att flytta tillbaka till Harads när första dottern av tre föddes.

– Vi trivs väldigt bra här.

På fritiden tycker hon om att vara i fjällen, åka skidor, springa och cykla ihop med familjen och ställer gärna upp i olika långlopp.

Hon är dessutom delägare och styrelseordförande i två företag som hon har varit med och startat upp.

– Det brukar vara lite roligt när jag ska berätta om dem, för de är i vitt skilda branscher, säger hon och ler.

Det ena är en privat förskola i Harads med drygt 50 barn och 12 anställda. Det andra jobbar med elinstallationer i länet och har 15 anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!