Hon hjälper unga att skapa en levande landsbygd

Svartlåbon Olivia Steen jobbar som ungdomskonsulent och lokal projektledare för att hjälpa ungdomar att skapa en landsbygd där de själva vill bo."Det bästa med att bo på landet är att där känner jag mig verkligen hemma", säger 19-åringen.

En tjej som trivs ute på landet. Svartlåtjejen Olivia Steen jobbar som projektledare för Youth up North." Att bo i en by är speciellt. Det har alltid känts hemma för mig", säger hon.

En tjej som trivs ute på landet. Svartlåtjejen Olivia Steen jobbar som projektledare för Youth up North." Att bo i en by är speciellt. Det har alltid känts hemma för mig", säger hon.

Foto: Lena Leffler

Boden2021-02-12 18:00

Efter studenten förra våren var hon i valet och kvalet om hon skulle försöka hitta ett jobb eller plugga vidare när Covid-19 kom.

– Jag sökte praktikjobb på KFU-förvaltningen och fick chansen att arbeta som ungdomskonsulent när projektet blev godkänt. Det gjorde att jag kunde bo kvar hemma och slapp söka bostad. Nu får jag möjligheten att pröva på ett arbete och sedan ta beslut om min fortsatta framtid, säger Olivia Steen.

Sedan i höstas är hon anställd som ungdomskonsulent och lokal projektledare för Youth Up North i Bodens kommun.

– I mitt jobb ska jag nu fånga upp vad unga vill och hur de tänker. Inte minst unga på landsbygden.

Vi återkommer till det. Under skoltiden engagerade sig Olivia i skolans elevråd och kommunens Ungdomsfullmäktige.

– Jag var 14 år när jag gick med för att jag kände en stark vilja att vara med och påverka. Vem vet bäst vad ungdomar tycker och tänker än ungdomar själva brukar jag säja. Jag tror det är viktigt att fortsätta skapa förutsättningar för forum där beslutsfattare och ungdomar kan samlas och diskutera kring olika frågor.

19-åringen är uppvuxen i byn Nedre Svartlå, några mil utanför Boden.

– Jag vet hur det är att bo på landet. Som ung på landsbygden växer man upp snabbt och lär sig prioritera och planera, för man har inte närheten till allt som man har i staden.

Nu är det hennes jobb att ge fler ungdomar i Bodens kommun möjlighet att påverka sin vardag.

– I nuläget försöker jag samla information, skapa kontakt och ha samtal med ungdomar. Vad som är bra med att bo på landet och vad som är mindre bra. Eller vad ungdomarna saknar eller önskar fanns.

Olivia som jobbat mycket hemifrån har dock hunnit träffa kollegor som arbetar inom projektet, delat erfarenheter och idéer och även samlat inspiration för hur arbetet ska läggas upp. Projektets målgrupp är ungdomar från 13 år till 25 år.

–Tanken var att röra mig väldigt fritt och träffa unga men det har stoppats genom pandemin så vi har nätverkat istället. På grund av Covid-19 och restriktioner är det svårt att komma in på skolorna och ungdomsgårdarna är i nuläget pausade.

Olivia Steen har därför gjort enkäter med olika fokus men även kontaktat ungdomar som hon antingen växt upp med eller känt genom olika verksamheter.

 – Jag är fortfarande med på ett hörn i Ungdomsfullmäktiges styrelse vilket också underlättat att få tag i yngre personer att intervjua. Några har också sökt upp mig själva, säger hon.

Vilka frågor är viktiga anser unga?

– Trygghet, fritidsaktiviteter och mötesplatser. Oavsett om det handlar om unga i Edeforsbygden, Gunnarsbyn eller Unbyn. Jag tror att om ungdomar får vara med från grunden i skapandet eller anpassningen av en aktivitet, samling eller verksamhet, samt blir tillfrågade om sina åsikter, så är de intresserade av att hjälpa till och leda verksamheter om det behövs.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor gjorde en undersökning som visade att bara 46 procent av ungdomarna känner sig inkluderade i Sverige.

– Siffrorna får mig att känna att det är nödvändigt att arbeta vidare kring ungas inflytande och delaktighet. Vi tycker att det är viktigt att ungdomar ska få sin röst hörd men hur gör vi det i praktiken och ser till att det blir verklighet. Det är spännande att jobba vidare med dessa frågor.

Projektet Youth of North

Youth of North drivs av föreningen Youth 2030 Movement som samarbetar med Bodens, Arjeplogs och Doroteas kommuner. Bakom initiativet står familjens Kamprads stiftelse och Stenbecks stiftelse. I projektet medverkar också Fanzingo. Projektet som är treårigt ska präglas av entreprenörsanda, kreativitet och innovationer och arbeta medskapande utifrån ungas visioner, idéer och med unga ledare som kraft. Olivia Steen kommer att vara en samlad länk mellan Bodens olika förvaltningar som berör unga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!