Hon arbetar med japanska kimonos – i Gunnarsbyn

Hon flyttade från Japan till Sverige. Shinko Nakano Storlöpare har i över tio år arbetat med japanska kimonos – i Gunnarsbyn.

Shinko Nakano Storlöpare arbetar med japanska kimonos i sitt hem i Gunnarsbyn.

Shinko Nakano Storlöpare arbetar med japanska kimonos i sitt hem i Gunnarsbyn.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Boden2020-08-10 09:21

Shinko Nakano Storlöpare hamnade i de norrbottniska skogarna efter att hon och hennes man flyttat runt. De träffades 1988 och har bott bland annat i södra Sverige och Japan innan de flyttade till Gunnarsbyn för tio år sedan.

– Det är verkligen vackert här.

Runt samma tid började hon fundera på hur hon skulle få in en inkomst och samtidigt vara hemma med dottern. Då föddes idén om att arbeta med kimonos, ett traditionellt japanskt plagg som kan bäras av både män och kvinnor, och hon startade upp sitt företag Kanko.

– Tänkte att det skulle vara bra att arbeta hemma, att jag kunde balansera tiden hemma med dottern och jobbet. Jag tycker om att arbeta för hand, det är kul och man kan vara mycket kreativ, och man behöver inte oroa sig för språket.

undefined
"Jag tycker om att arbeta för hand", säger Shinko Nakano Storlöpare.

I Japan kan en ny kimono kosta allt från 10 000 kronor till en miljon. Detta eftersom de är gjorda för hand i fint material som siden, och de brukar även vara handmålade och handbroderade.

Hemma hos Shinko Nakano Storlöpare finns det metervis med tyg. Men hon arbetar främst med att importera kimonos från andrahandsmarknaden i Japan.

– Man kan inte kasta sådana fina kimonos, de är inte alltid så perfekta men jag tar hand om dem. Jag syr sällan egna själv då allt annat med att sälja, fota och deklarera tar mycket tid.

Men att återanvända material faller Shinko Nakano Storlöpare naturligt. Hon växte upp med att återanvända det mesta – och det har hon tagit vidare till Gunnarsbyn. Vissa kimonos hon får från Japan är upp till 100 år gamla.

– En kimono brukar man använda många gånger, om de blir gammalt eller smutsigt kan man enkelt ta bort tråden, tvätta och sy om. Det är därför man syr för hand, så man kan återanvända tygerna. Generation till generation använder samma tyg. Jobbigt, men siden blir inte så smutsigt om man tar hand om det på rätt sätt.

undefined
"Generation till generation använder samma tyg", säger Shinko Nakano Storlöpare om japanska kimonos.

Vad är det roligaste med att arbeta med kimonos?

– Det finns många mönster och är bra kvalité, och om man fantiserar när svenskan klär sig i dem är det roligt.

Hon berättar att intresset var mycket populärt i Sverige för ungefär sex år sedan. Efter det har intresset gått ned lite – men det ska fortfarande vara stabilt.

– I början tänkte jag att det inte var någon som kände till kimonos eller var intresserad av det. Men jo, det var lite överraskande. Speciellt hos ungdomarna, de vågar prova nya grejer, säger Shinko Nakano Storlöpare.

Karta: Gunnarsbyn
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!