Hon är svårt sjuk och ska utvisas

Lena Korzhynska,18, som ska utvisas lider av en mycket ovanlig och svår blodsjukdom. Den leder till döden, om hon inte får den medicin hon behöver.- Migrationsverket vet att behandlingen är mycket sämre i Ukraina, säger hennes pappa Valeri.

Lena Korzhynska och hennes pappa Valeri Korzhynskiy vill stanna i Sverige för att hon får en bra vård för sin allvarliga blodsjukdom. "Mår min dotter dåligt kan hennes psykiska ohälsa försämra sjukdomsförloppet. Den medicinska behandlingen är också sämre i hemlandet", säger Valeri Korzhynskiy.FOTO: Lena Leffler

Lena Korzhynska och hennes pappa Valeri Korzhynskiy vill stanna i Sverige för att hon får en bra vård för sin allvarliga blodsjukdom. "Mår min dotter dåligt kan hennes psykiska ohälsa försämra sjukdomsförloppet. Den medicinska behandlingen är också sämre i hemlandet", säger Valeri Korzhynskiy.FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-06-01 06:00
Familjen, som också består av Lenas mamma Olga, bor sedan två år tillbaka i Harads De kom till Sverige från Ukraina på grund av Lenas svåra blodsjukdom, Evans syndrom.
Sjukdomen ger brist på blodkroppar och blodplättar som behövs för blodets koagulering.
Sjukdomen bröt ut efter en vattkoppsinfektion 1998, då Lena var sju år gammal. Inga behandlingar som sattes in hjälpte.
- Jag var jättesjuk och fick inte rätt medicinering i Ukraina vilket ledde fram till sjukdomen. Läkarna ville operera bort mjälten, eftersom man trodde den var upphov till sjukdomen men var osäkra om det skulle hjälpa, berättar Lena Korzhynska.
Barnkonventionen
Hon såg rent eländig ut enligt hennes lärare Eivy Blomdahl när hon började läsa svenska för invandrare på Björknäsgymnasiet.
- I dag är hon en pigg, jätteduktig tjej i skolan. Jag tycker att man i Lenas fall borde ta hänsyn till barnkonventionen vilket borde motivera ett uppehållstillstånd, säger läraren Eivy Blomdahl.
- Om jag är sjuk så får jag inte gå i skolan i Ukraina vilket jag inte heller gjorde under flera år på grund av sjukdomen, säger Lena Korzhynska.
Hennes vårdbehov kommer att finnas kvar under flera år framöver vilket intygas av både läkare på Karolinska sjukhuset
och Sunderby sjukhus.Enligt specialistläkaren Svetlana Hortin, barnsjukvården på Sunderby sjukhus, är det oerhört viktigt att Lena Korzhynska psykiska hälsa förbättras.
Kräver ständig kontroll
Mår hon dåligt kan hennes ohälsa försämra sjukdomsförloppet. Familjen har i dag ingen ekonomisk möjlighet att i det långa loppet bekosta behandlingen i hemlandet som är mycket kostsam.
- I dag krävs ständig kontroll av blodstatus och en bra balansgång i behandlingarna. I dag lämnar min dotter blodprov två gånger per vecka och får immunglobinbehandling en gång per månad, säger pappa Valeri Korzhynskiy.
Migrationsdomstolen skriver i domen att de förstår att Lena behöver den behandling och medicin som ges i Sverige men säger också att det finns något liknande dock inte med samma kvalitet i Ukraina och därför utvisas familjen.
- Lenas immunförsvar är så svagt redan. Maten är inte bra hemma och blodet kan vara smittat eftersom många som behöver pengar lämnar blod. Det finns heller ingen bra apparatur för blodkontroll.
- Vi känner oss maktlösa och vet inte vad vi ska göra. Åker jag tillbaka så riskerar jag att dö. Så känns det i dag, säger Lena Korzhynska.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om