Hon är partiets toppkandidat i kyrkovalet

I Norrbotten är Maria Johansson Berg, 53, socialdemokraternas toppkandidat till stiftsfullmäktige och kyrkomötet. "Det är viktigt att rösta för att garantera en folkkyrka i framtiden och inte en elitkyrka för de tio procent som vill sitta på högmässan på söndagarna."

Toppkandidat. Maria Johansson Berg är socialdemokraternas toppkandidat till stiftsfullmäktige och kyrkomötet. "Den socialdemokratiska värdegrunden med gemenskapstankar, solidaritet och fördelningsideal kan jag så enkelt lägga ihop med kyrkans humanism och medmänsklighet."

Toppkandidat. Maria Johansson Berg är socialdemokraternas toppkandidat till stiftsfullmäktige och kyrkomötet. "Den socialdemokratiska värdegrunden med gemenskapstankar, solidaritet och fördelningsideal kan jag så enkelt lägga ihop med kyrkans humanism och medmänsklighet."

Foto: Lena Tegström

BODEN2017-08-27 20:10

I kyrkovalet får man rösta från att man är 16 år. I Boden finns 15000-16000 medlemmar som får rösta i kyrkovalet, påpekar Maria Johansson Berg under sitt besök i Boden på lördagen.

– Jag önskar att ni här i Boden slår världen med häpnad och går till valurnorna.

Nya sätt att vara kyrka är hennes favoritämne, att få begreppet folkkyrka och församling att verkligen vara något som är viktigt och relevant för alla som bor i församlingen.

– Då behöver vi ändra formerna för vår verksamhet, inte innehållet.

Hon vill utveckla kyrkan till en modern folkkyrka och hon tycker att det är medlemmarna som ska säga vad de vill att kyrkan ska göra.

– Det skulle vara spännande om medlemmarna tog över rodret lite grann och ställde krav på Svenska kyrkan.

Maria Johansson Berg poängterar att det finns nomineringsgrupper som hellre vill att kyrkan ska vara en medlemsorganisation som lägger sina resurser på intern verksamhet och tycker att en församling egentligen består av dem som går till högmässan varje söndag.

– Vi tycker däremot att kyrkans resurser måste vara någonting som medlemmarna använder inte bara de få personer som gudstjänstaktiva. Vi vill bygga vidare på den framgångsvåg som den öppna folkkyrkan har varit. För att garantera det måste man se till att styret består av personer som vill ha det så.

Många nomineringsgrupper tycker att kyrkan ska vara öppen och tolerant.

– Men det finns också andra krafter. Sverigedemokraterna satsar stort i årets kyrkoval. De vill till exempel styra kyrkans bistånd till kristna och inga andra. Ärkebiskopen säger att vi hjälper ju inte bara kristna, utan att vi hjälper för att vi är kristna. Det finns grupper som tillsammans med Sverigedemokraterna vill ställa olika religiösa grupper mot varandra. Vi går inte med på det.

Maria Johansson Berg anser att socialdemokraterna behövs för att kyrkan även i framtiden ska vara en öppen folkkyrka med mångfald och solidaritet i fokus.

– Till årets kyrkomöte motionerade några nomineringsgrupper om att gå tillbaka till ordningen att man ska kunna vägra att arbeta tillsammans med kvinnliga präster, att man ska kunna vägra viga samkönade par och att man ska rikta sitt bistånd till kristna och ingen annan.

Hon tycker att Svenska kyrkan behövs i välfärdens Sverige till stöd för alla, inte bara medlemmarna, och påpekar att flyktingarbetet 2015 hade varit mycket svårare för kommunerna utan kyrkans hjälp.

– Vi garanterar justa villkor och ingen social dumping i kyrkans upphandlingar. Vi driver igenom i församling efter församling avgiftsfri barn- och ungdomsverksamhet. Vi är emot diskriminering av samkönade par. Man kan titta vilka som på kyrkomötet röstar emot våra förslag av de politiskt obundna grupperna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!