Det var lite av en lycklig slump när Carin fann sitt drömjobb för 16 år sedan.
– Jag började plugga på Komvux för att läsa upp mina betyg. Där hade vi en jättebra lärare som gjorde mig intresserad av yrket.
I dag har hon sin tjänst på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Björknäsgymnasiet, men undervisar även andra elever i sina kärnämnen svenska och religion.
Carin Blom berättar att hon 2005 gick in i "väggen" och fick diagnosen utmattningsdepression. Det tog några år innan hon började tillfriskna från utbrändheten och var tillbaka på heltid.
– Tiden som sjuk fick mig att börja fundera på vad som är viktigt i livet för mig och vad jag ville behålla. Jag kom fram till att det var min konstnärliga sida som alltid funnits och jobbet naturligtvis som jag älskar. När man ibland har mycket i huvudet känns det skönt att även kunna jobba med händerna, säger Carin.
Hon överraskade faktiskt sig själv när hon fastnade i pärlornas värld.
– Ja, för allt startade med att jag inte hittade några personliga smycken när jag letade i olika affärer. Jag tänkte då hur svårt kan det vara att göra egna och beställde ett litet startkitt av pärlor. Sedan var jag fast. Det var jätteroligt för jag fick precis de smycken jag ville ha. Sedan har det ena gett det andra, säger Carin Blom.
Av en händelse råkade hon senare surfa in på en e-handelssida i Afrika.
– Jag är alltid på jakt efter intressanta pärlor och där fanns allt jag letat efter. Då gjorde jag en liten beställning och föll sedan för pärlorna som är gjorda av återvunnet glas.
I oktober förra året beslöt hon själv att åka till Ghana. Innan resan tog hon kontakt med en ungersk kvinnlig designer som bodde i landet.
– När jag kom dit besökte jag henne och berättade att jag köpt mina första pärlor för fem år sedan av Oklah Tetteh en av Ghanas största pärltillverkare. Det visade sig att han var hennes bästa vän.
Kvinnan tog telefonluren och ringde och sedan fick Carin åka dit och även träffa honom.
– Fast Oklah Tetteh är väldigt stor i branschen så är han en ödmjuk man som jag är glad jag fått lära känna, säger Carin.
Hon fick också se tillverkningsprocessen när olika sorters återvunnet glas krossades för hand och sattes i gjutformarna som är gjorda av termitlera.
– Efter glasmjölet packats ihop i formen fördes en pinne in i sidan av formen. Glasmästaren hällde sedan försiktigt glaspulver av olika färger för att göra längsgående ränder. Att tillverka pärlor är ett verkligt precisionsjobb.
Då det var dags att börja bränningen var lerugnen uppeldad och höll 800 grader.
– De anställda som jobbade med pärlorna satt vid brännugnen och gjorde hålen direkt för hand när de glödande pärlorna kom ut från ugnen efter en timme.
Pärlorna slipas för hand med sand och vatten innan de träs på ett rafinasnöre och är färdiga att säljas på pärlmarknader i landet eller exporteras till USA, Europa eller olika återförsäljare.
– Pärlor för ghananer och kanske afrikaner följer med från födsel till död. När de första barnen föds får de en pärla runt handleden. Den som är född ghanan kan läsa av vilken social status och släkt du kommer ifrån genom att se vilka pärlor som personen bär, säger Carin Blom.
I dag driver hon sitt företag Carin Blom Design vid sidan av arbetet. Företaget som varit vilande några år startades upp vid årsskiftet.
– Att tillverka smycken är min avkoppling i livet. Jag tycker om tanken att jag jobbar med något återvunnet, att det är ett hantverk och att varje pärla är unik. Du hittar inte två identiska pärlor just för att de är handgjorda.