Hon är bästa handledaren i Norrbotten

Undersköterskan Helene Buhr sitter med två diplom. Först utsågs hon till Årets handledare inom vård- och omsorgscollege i Boden och sedan i Norrbotten. ” Det känns jättehärligt att det var en elev som nominerat mig. Att bli årets handledare känns hedrande och stort."

Helena Buhr har jobbat åt Bodens kommun i 30 år, merparten inom vården. " Nu har jag börjat på kortis, efter 18 år på Å-center.Det känns spännande med något nytt."

Helena Buhr har jobbat åt Bodens kommun i 30 år, merparten inom vården. " Nu har jag börjat på kortis, efter 18 år på Å-center.Det känns spännande med något nytt."

Foto: Lena Leffler

Boden2019-10-21 13:57

Hon arbetar i dag  inom Bodens kommun. Förutom handledare, är hon även språkombud, fadder och skyddsombud.

– Jag utbildade mig direkt till undersköterska på gamla Stureskolan. Vi var åtta som kom direkt från högstadiet och lika många kom från vuxenvärlden.  De hade ju jobbat medan vi unga inte hade någon erfarenhet. I dag är jag 56 år och har jobbat 30 år inom kommunen, merparten inom äldrevården, säger Helene Buhr.

I hennes fall är det en lärlingselev som nominerat henne i Boden. Eleven bor och har praktiserat i stan tre gånger i veckan men studerar till undersköterska i Luleå. 

– Det är ett bra system. Som lärlingselev hinner man växa sig in i uppgiften och känna att man kan, säger Helene Buhr.

Har du alltid tagit praktikanter?

– Jag har väldigt ofta gjort det. Min chef har gett mig det förtroendet och jag  tycker också att det ger mig så otroligt mycket. Som handledare måste du vara uppdaterad och veta vad som gäller. Jag kan inte leva på mina gamla meriter.

En jury från vård- och omsorgscollege i Boden valde efter nomineringarna ut Helene till kommunens kandidat till regionalfinalen.  Det är första gången det sker lokalt i varje kommun.

– Jag tycker det är bra för då blir fler sedda för den handledning man utför. Det känns helt otroligt att vinna för det är ibland svårt att tacka och ta emot beröm. När det sedan dessutom står på papper värmer det extra i hjärtat, säger hon.

Helene Buhr har i 18 år haft sin tjänst på Åcenter som nu görs om till ett trygghetsboende. 

– Vi anställda fick ett skäligt erbjudande om vi ville jobba kvar i kommunen när våra jobb försvann  och fick välja hemtjänst., äldreboende eller omsorg.

Helene chansade och valde kortisvården först, för möjligheten att få göra något nytt fast fortfarande med människor och inom vården. 

– Jag behövde en utmaning och få utvecklas. Inte minst få nya kunskaper. Jag  blev jättenöjd när jag fick kortistjänsten som jag nu haft i 1,5 månad. Det känns kul att vara med på tåget när kortis får nya lokaler och ny organisation. Det blir som en nyanda efter den tidigare negativa och sorgliga spiral som har varit, säger Helene Buhr.

Efter att även ha vunnit regionalfinalen är Helene bästa handledare i Norrbotten. Finalen går den 4-5 december i Stockholm på rikskonferensen. Då utses en Sverigevinnare.

– Det blir spännande och nervöst men även roligt att få åka på konferensen med alla föreläsningar. 

Helene Buhr säger att hon själv vill känna stolthet för det arbete hon utför varje dag som undersköterska.

– Mina nomineringar är ju ett bevis på 30 års yrkeserfarenhet. Så någonting bra har jag gjort.

Ett föredöme som handledare om man får tro juryn för vård- och omsorgscollege. " Ibland har man svårt att tacka för allt beröm. Men det är klart jag blir glad."
Ett föredöme som handledare om man får tro juryn för vård- och omsorgscollege. " Ibland har man svårt att tacka för allt beröm. Men det är klart jag blir glad."
Här är motiveringen

 "Helene är en mycket kunnig och engagerad medarbetare som har ett stort brukarfocus. Helene gör alltid det lilla extra på arbetsplatsen. Som handledare engagerar hon alltid sina elever i sitt arbete. Hon värnar att eleverna alltid ska vara med i det som hon gör och coachar eleverna att göra uppgifter självständigt. Helene låter alltid sina elever få ta del av det dagliga arbetet och är noga med planeringen så att eleverna ska kunna utvecklas, växa och få en yrkesstolthet".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!