Höjda arvoden upprör

De rödgrönas arvodeshöjning beror på att alliansen krympt budgeten för att förre vice kommunalrådet Kenneth Backgård (NS) jobbade gratis.- Visst vi är färre partier som styr men lika många i opposition och följer det gamla fullmäktigebeslutet, säger Catarina Ask (MP).

Fina julsånger bjöds Bodens kommunpolitiker på av Prästholmsskolans kör innan det var dags för årets sista fullmäktige 2010.

Fina julsånger bjöds Bodens kommunpolitiker på av Prästholmsskolans kör innan det var dags för årets sista fullmäktige 2010.

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-12-21 06:00

Kenneth Backgård är i dag heltidsarvoderat oppositionsråd i landstinget. Han uppbär gruppledararvode och har även suttit som vice ordförande i presidiet för sjukvårdspartiet i kommunfullmäktige. Vänsterns Bosse Strömbäck (V) slutade i alliansen för två år sedan som vice kommunalråd. En post Backgård tog på sig gratis. I dag vill inte heller Strömbäck ha betalt som vice ordförande men får sitt 50-procentiga arvode som näringslivsstyrelsens ordförande. Rödgrönas Catarina Ask får också ett 30-procentigt arvode som andre vice ordförande i kommunstyrelsen, som tidigare varit oarvoderat. Enligt 2006 års fullmäktige beslut låg politikerkostnaderna på nio miljoner 207 000 kronor. Olle Lindström, som undersökt saken till gårdagens fullmäktige säger att Boden ligger skyhögt.

"Vad är rätt och fel"
- Vi sänkte kostnaderna med 430 000 kronor för två år sedan för vi måste budgetera efter verkligheten. Vilken matematikkurs har de rödgröna gått i. Vi får betala för att det blivit högre kostnader genom tilläggsbudget, säger Lindström (M).

- Det går aldrig att anklaga någon för att göra fel när vi följer fullmäktigebeslutet. Vi höjer inte utan sänker arvodena med 14 900 kronor efter budgeten 2006, säger Catarina Ask (MP).

- Vanligt folk måste ställa sig frågan, vad är rätt och fel i det här och var tar alla pengar vägen när man lägger ned alla råd. 2006 var vi sex partier, i dag är ni tre och det måste tillföras en halv miljon i budget för att ni ska rå hem detta. Det är en höjning, kalla det inget annat, säger Kenneth Backgård (NS).

Problemet är att alliansen inte ändrade regelverket för politikerförmånerna, fast Backgård blev vice kommunalråd och inte kostade en krona.

Höjt partistöd
- Om det hade blivit någon annan politiker hade det kostat dessa pengar. Regelverket är prislappen och en budget läggs ju utifrån ett regelverk, säger Inge Andersson (S).

De rödgröna klubbade igenom politikerkostnaderna och en höjning av partistödet med 15 procent.

- Vi vet inte varför stödet höjs för det ska ju gå till kanslikostnader. Höjningen som baseras på mandat slår mot mindre partier, hävdar Anders Pettersson (KD)

Alliansen reserverade sig mot höjningen och mot den strategiska planen så togs den enligt de rödgrönas förslag. Partierna var dock rörande överens om den ekonomiska budgeten och det som debatterades var en del ändrade ideologiska formuleringar. När åldringar ska få bo ihop på särskilt boende är det bättre med partner i stället för make/maka. Kommunbolagen ska fortsätta styras via ägardirektiv och strykningen av hearing med landsbygdsråd, unga och gamla under 2011 i planen kompletterades med att verksamhetsplaneringen ska tas i dialog med dessa berörda grupper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om