Socialchefen Catharina Liljeholm, skolchefen Magnus Åkerlund samt verksamhetscheferna Kerstin Larsson och Maria Jacobsson har skrivit ett öppet brev till Region Norrbotten.
De påpekar, att sjukvård och socialtjänst har ett gemensamt ansvar för samordnad individuell planering, men regionens barn- och ungdomspsykiatri (BUP) medverkar ytterst sällan när andra aktörer kallar till bedömning där specialistvård är nödvändig.
Barn och ungdomar har fått en avsevärd försämrad tillgång till hälso- och sjukvård för psykisk ohälsa. I stället hänvisar BUP till primärvården eller så kallas inte ens elevhälsan till samordningsmöten, vilket gör att samverkan kring enskilda barn helt uteblir. Elevhälsan förvägras dessutom direktnummer och mailadresser till BUP:s psykologer.
Socialtjänsten i Boden sätter in tillfälliga åtgärder, såsom föräldrastöd, men risken är att familjernas situation förvärras i väntan på psykiatrisk vård.
Vårdnadshavare uppger till elevhälsa och socialtjänst, att när de beskriver svårigheter och psykiska symtom i vardagen och hemma påstår BUP att det är "skolproblem". Specifikt lyfter cheferna i Bodens kommun, att barn och unga med ångestproblematik hänvisas till elevhälsan samt att barn med utåtagerande och självskadebeteende nekas sjukvård.
Vårdnadshavare vittnar också om de blivit avvisade eller hänvisade till kommunen trots en närmast kaotisk situation i hemmet. Kommunen påpekar att Region Norrbotten har ansvaret för hälsa- och sjukvård, inte kommunen.
Béatrice Öman (S), ordförande i socialnämnden, bedömer att tjänstemännens oro verkligen är mycket befogad.
– Endast de mest akuta behoven hanteras, medan alla andra måste vänta.
Hon uppger, att Norrbottens Kommuner tvingats lämna tillbaka stora belopp av statliga medel mot psykisk ohälsa, eftersom regionen inte gjort sin del av de gemensamma åtgärderna.
– Barn- och ungdomars tillgång till psykiatrisk sjukvård behöver stärkas, för de privata lösningarna är inte hållbara. Hälsocentralerna måste fungera och det krävs en reell satsning så att primärvården kommer närmare och ger vård fortare, säger Béatrice Öman och fortsätter:
– Vi vet ju hur det ser ut i Boden. Även ungdomsmottagningen måste tryggas med såväl en digital ingång som fysiska mottagningar. Den psykiska ohälsan bland barn och ungdomar har ökat och det kräver lösningar, inte att vi måste skicka tillbaka pengar som inte använts.