Hjältarna från Gunnarsbyn

En 65-årig kvinna räddades till livet genom hjärtstart av räddningsvärnet i Gunnarsbyn.- Vi drog ut kvinnan ur hennes bil och satte igång hjärtat. Om hon fått vänta längre hade det gått riktigt illa, säger Lars-Bertil Larsson, räddningsvärnet.

Foto:

BODEN2010-03-23 06:00
IVPA, i väntan på ambulans, har tidigare funnits i Gunnarsbyn men drogs in 2003. I dag pågår en diskussion mellan Bodens kommun och landstinget om ett eventuellt återinförande. I dag rycker ambulansen ut från Boden till Gunnarsbyn, vilket är en sträcka på fem mil - enkel väg.
- Det tar givetvis tid innan ambulansen når fram i glesbygden om det händer något allvarligt och akut. Det bevisar inte minst onsdagens räddningsinsats. I dag finns bara brandbilar på räddningsvärnen. Jag har på eget initiativ utrustat varje station med en hjärtstart och utbildat personalen, säger Bodens räddningschef Bengt Nilsson.
På plats efter 13 minuter
Utrustningen räddade livet på en 65-årig kvinna i onsdags när larmet gick och räddningsvärnet med Gunnarsbyborna Lars-Bertil Larsson, Mogens Amstrup, Göran Larsson och Kenneth Strand ryckte ut vid 13-tiden.
- Larmet handlade om en medvetslös person påträffad i en bil som stod parkerad mellan Gunnarsbyn och Sörbyn. När vi kom fram 13 minuter efter larmet var kvinnan helt livlös, säger Lars-Bertil Larsson.
En person hade redan dragit ut kvinnan från bilen.
- Vår styrka påbörjade omedelbart hjärt- och lungräddning. Efter tio minuter började hon andas. Vi höll sedan henne vid liv tills ambulansen med medicinsk personal tog över en halvtimme senare. Hade kvinnan inte fått vår hjälp så hade det slutat riktigt illa, säger Lars-Bertil Larsson.
- Jag har haft kontakt med kvinnan. Hon ligger kvar på lasarettet och mår efter omständigheterna bra, säger Mogens Amstrup, Gunnarsbyns präst.
"Går inte att göra fel"
Lars-Bertil Larsson har jobbat några år åt räddningsvärnet och har tidigare varit med om svåra räddningsaktioner.
- Visst är det jobbigt många gånger. Det är lätt att bli stressad när man inte känner någon puls. Vi har fått gå utbildning på hjärtstartern och det går inte att göra fel. Det känns bra att det gick åt rätt håll med kvinnan. Det här bevisar att ambulansen behövs även för oss som bor på landet, säger Lars-Bertil Larsson.
Satsning på trygghet
Räddningschefen Bengt Nilsson lovordar insatsen av den lokala personalen som snabbt var på plats.
- Räddningsvärnen är ett led i räddningstjänstens satsning att ge bodensarna en trygg och säker miljö, oavsett var man befinner sig i kommunen.
- Min bedömning är att vår insats var livsavgörande för kvinnan. Det känns mycket bra att hon klarade sig. Händelsen bevisar också hur viktig IVPA-verksamheten är, säger Bengt Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om