Historiskt arv återinvigt

En gammal kulturskatt stod i fokus i Boden på torsdagen. Kyrkstugorna återinvigdes efter omfattande restaurering.- Dagen har varit efterlängtad, sa Sally Sundbom, ordförande i Stiftelsen Kyrkkläppen.

På torsdagen var det återinvigning av kyrkstugorna i Boden. Kommunalrådet Olle Lindström (t v) och kyrkoherde Leif Nordenstorm klippte bandet med assistans av Sally Sundbom, ordförande i Stiftelsen Kyrkkläppen. FOTO: leif hammarström

På torsdagen var det återinvigning av kyrkstugorna i Boden. Kommunalrådet Olle Lindström (t v) och kyrkoherde Leif Nordenstorm klippte bandet med assistans av Sally Sundbom, ordförande i Stiftelsen Kyrkkläppen. FOTO: leif hammarström

Foto: leif hammarström

BODEN2009-06-12 06:00
De första stugorna byggdes redan under första halvan av 1800-talet och genom åren har de blivit slitna på flera sätt.
- Vi har sett hur de förfallit och ställt oss frågan hur vi ska kunna få pengar till upprustning. Diverse ansökningar gav inget resultat, men till slut fick vi medel från kyrkan och kommunen, som är våra huvudmän, berättade Sally Sundbom.
Vattenskada
I höstas började upprustningen och nu är den klar. Alla stugor har målats i traditionell röd färg, taken har förbättrats och man har satt upp nya hängrännor i trä.
Sedan man upptäckt en vattenskada i servicehuset har även det fräschats upp.
- Tyvärr räckte inte pengarna till nya möbler och gardiner. Det får vi ta senare.
Kommunalrådet Olle Lindström och kyrkoherde Leif Nordenstorm höll varsitt tal innan man klippte det röda band, som markerade invigningen.
- Det är fantastiskt arbete som gjorts och vi sätter värde på framtiden. Stugorna är viktiga att bevara, sa Lindström.
- Det är viktigt att ta vara på traditionen och stugorna kan ses som ett fint budgetalternativ för turister, sa Nordenstorm och avslutade med att tillsammans med åhörarna stämma upp "Den blomstertid nu kommer".
Kryddad med musik
Kyrkbyn har i dag 32 stugor - som mest har det varit 128 - och de brukar hyras ut till turister och andra under sommarmånaderna.
- Vi vill att alla bodensare ska känna stolthet över detta historiska arv. När släkt och vänner hälsar på ska kyrkbyn vara en del av det man vill visa upp av Boden, sa Sally Sundbom.
Invigningen kryddades med musik av Rune Lindstedts niomannaband och det bjöd på gamla klassiker - flera med, som barytonsaxofonisten Åke Sundberg förklarade, anknytning till begravningsakter i New Orleans.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om