Het debatt om mammografin

Arjeplog protesterar mot landstingets beslut att inte köra mammografibussen till Arjeplog, Övertorneå och Överkalix.Beslutet fattades av tjänstemän men kritiken riktas mot den politiska ledningen.- Vi ska inte fatta beslut om cykelställ, ambulanser och vårdplatser. Besluten ska tas närmare patienten, säger landstingsrådet Kent Ögren (S).

Vid onsdagens landstingsmöte fick länsverksamheten för öron näsa hals och käkkirurgi ett stipendium på 100000 kronor för bästa förbättringsarbete. Stipendiet togs emot av vårdchefen Eva Berglöv och länsklinikchefen Per Berglund.FOTO: Jan Bergsten

Vid onsdagens landstingsmöte fick länsverksamheten för öron näsa hals och käkkirurgi ett stipendium på 100000 kronor för bästa förbättringsarbete. Stipendiet togs emot av vårdchefen Eva Berglöv och länsklinikchefen Per Berglund.FOTO: Jan Bergsten

Foto: Jan Bergsten

BODEN2010-06-17 06:00
Skälet till att landstingets mammorafibuss inte kommer att gå till tre av länets 14 kommuner är kostnaderna för att ordna uppställningsplatser på dessa orter. I Arjeplog är protesterna skarpa mot landstingets beslut och på onsdagen demonstrerade Arjeplogs socialdemokrater utanför Folkets hus i Boden där landstingsfullmäktige nu håller tvådagarsmöte.
De överlämnade en skrivelse adresserad till landstingsråden med kravet att politikerna river upp tjänstemännens beslut.
"Odemokratisk process"
Frågan om mammografibussen kom att prägla landstingsmötets första dag som mycket kom att handla om vad politikerna ska fatta beslut om och vad som ska överlämnas till tjänstemännen.
- Landstingsfullmäktige åderlåts på makten. Det är en synnerligen odemokratisk process när besluten fattas i slutna rum, sade Kenneth Backgård (NS).
Landstingsrådet Kent Ögren såg inget skäl till varför politikerna ska besluta i frågor om cykelställ, ambulansantal och vårdplatser.
- Besluten ska fattas närmare patienten, sade han.
Ögren kritiserade oppositionen för att inte ta till sig den information som lämnats om mammografibussen, att de suttit tysta på gruppledarmötet, men när det "börjar blåsa" ifrågasätter det fattade beslutet.
- Alla sade OK på gruppledarmötet och beslutet blev att följa utvecklingen och eventuellt korrigera beslutet. Vi måste stå upp för besluten, att vara populistisk leder inte någonstans, sade Kent Ögren.
Skilda åsikter
- Man kan ha en annan åsikt i frågan även om man får mycket information, replikerade Kenneth Backgård (NS).
- Det saknas politisk kurage. Fler än jag borde stå upp för beslutet, svarade Kent Ögren.
Mötet fortsätter
Jens Sundström (FP) såg sig inte som delaktig i beslutet.
- Att ta del av beslut och delta i beslut är inte samma sak. Fler frågor måste få avgöras i landstingsfullmäktige.
Mammografibussens turer blir också ett debattämne när landstingsmötet fortsätter i dag. Folkpartiet har lämnat in en interpellation om tillgängligheten för kvinnor som inte får bussen till sin hemort.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om