Haifa utvisas efter sju år: "Min ansökan var borta"

Haifa Henriksson utvisas efter att Migrationsverket tappat bort hennes ansökan om arbets- och uppehållstillstånd. Efter sju år i Sverige med fast jobb och familj måste hon lämna landet. "Jag får själv hitta något land som kan ta emot mig".

En rättslig kamp har Roger Henriksson och hans fru Haifa ägnat sig åt för att hon ska få stanna i Sverige. "Vi gick till domstol för att det begåtts misstag i mitt fall, men ingen förstår, ingen tar ansvar", säger Haifa Henriksson.

En rättslig kamp har Roger Henriksson och hans fru Haifa ägnat sig åt för att hon ska få stanna i Sverige. "Vi gick till domstol för att det begåtts misstag i mitt fall, men ingen förstår, ingen tar ansvar", säger Haifa Henriksson.

Foto: Lena Leffler

Boden2023-04-17 06:00

Vi träffar familjen i hemmet i byn Svartlå och båda makarna är märkbart tagna inför kommande uppbrott.

– Det är fruktansvärt. Tårarna har sprutat de sista dagarna. Vi känner oss illa behandlade. Som svensk är man van vid att myndigheter ska fungera, att man kan lita på dem. Det går ju inte när de gör på det här sättet, säger maken Roger.

Men vi tar hela historien från början. Haifa Bamehriz Henriksson hade eget företag i Jemen när hon åkte på stipendiekurs 2016 till Stockholm.

– När kursen var slut tog jag mig inte hem för att det var inbördeskrig, säger Haifa.

Hon sökte asyl, hamnade i Harads där hon senare träffade Roger. I dag är de gifta sedan fyra år tillbaka. Haifa är välutbildad, pratar flytande svenska och engelska utöver sitt modersmål arabiska. Sista året har paret fört en tuff kamp mot Migrationsverket. Haifa har fått avslag på sin asylansökan, sista gången i mars 2022.

– Det går inte att knacka på samma dörr om den aldrig öppnas, så jag valde bort asylansökan mot arbetsspåret. Jag hade ju fast arbete, säger hon.

Det var bråttom. Haifa hade tre veckor på sig. Hon bad chefen på kommunens äldreboende att skicka en anmälan om spårbytet till arbetstillstånd för annars skulle hon åka ut ur Sverige. Migrationsverkets loggbok visar att en ansökan kom in i rätt tid.

Spårbytet betydde också att Haifa var tvungen att skriva under en nöjdförklaring eller viljeyttring, vilket syns i Migrationsverkets dokument.

– Sedan trodde jag det var klart. Migrationsverket fortsatte trots registreringen av spårbytet att fortsätta kalla till besök på Migrationsverkets kontor i Boden och skicka ut nya LMA-kort, säger Haifa.

 – Det skulle inte varit aktuellt om man hade kommunicerat internt, att antingen var spårbytet under behandling eller fått avslag, säger Roger.

Tystnaden var total till 10 januari i år, eller nio månader efter ansökan lämnats in.

 – Jag ringde och frågade om mitt arbetstillstånd. Handläggaren sa att jag inte hade någon ansökan. Man såg att min arbetsgivare inte skickat in rätt blankett om arbetstillstånd utan bara ett anställningsbevis. Borde man inte ha sett att något var fel och återkopplat till min arbetsgivare eller mig? Det fanns ju en uppgift om mitt pågående spårbyte och påskriven nöjdförklaring, säger Haifa.

 – Migrationsverket har tappat bort min frus ärende i nio månader tills vi själva begärde in ett beslut och de har missat att följa upp spårbytet tills det var genomfört. Istället fattas ett beslut om utvisning, säger Roger.

Haifa försöker innan utvisningen via sin chef på Edestrand komplettera arbetstillståndet men det avslogs.

– Då pekar man på att sista ansökan har kommit in för sent och att det saknas en viljeyttring trots att det står i deras protokoll. Jag tror att en skoltrött högstadieelev hade gjort jobbet bättre, säger Roger.

 Hans fru har skyddsskäl och kan inte åka hem till Jemen.

– Alternativet blir att flyga till Malaysia där jag har en syster. Nu måste jag bo i ett främmande land igen och börja om från noll. Jag måste försöka hitta ett jobb och bostad. Våra sparpengar går nu åt till resor och uppehälle tills det här är klart, säger Haifa.

Paret har överklagat till migrationsöverdomstolen och kammarrätten där man förlorat och JO-anmält handläggarna som tagit dåligt underbyggda beslut.

– Normalt går man tillbaka och tittar på vad som hänt. Vi protesterar ju mot att man inte läst våra handlingar och baserat besluten om avvisning på felaktiga grunder, säger Roger Henriksson.

– Vi gick till domstol för att det begåtts misstag i mitt fall men ingen förstår, ingen tar ansvar, säger Haifa.

Det Haifa kan göra nu är att söka anhöriganknytning för att få komma tillbaka. Men hon tvingas göra sin intervju i Saudiarabien som det ser ut just nu. Inga svenska ambassader i länder i närheten av Malaysia tar emot någon från Jemen.

– Intervjun görs för att utreda om vi är ett par på riktigt. Migrationsverket har agerat så trångsynt till den grad att det känns absurt. Migrationsverket har ett stort kontor i Boden och känner till oss sedan sex år tillbaka. 

– Med dagens teknik kan man lösa det mesta online, men de vill inte vara smidiga. Får det gå till så här när det handlar om människors livsöden?, säger Roger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!