Hemliga plutonen

Platsen var Kågestavägen på Södra skjutfältet i Boden.Nästa gång kan det vara en bro i Afghanistan.På torsdagen visade EOD-plutonen vid I 19 hur man röjer explosiva föremål.- Verksamheten ställer stora krav på manskapet, säger Robert Eriksson, plutonchef.

Robot är ett av de verktyg som används för att röja explosiva föremål. Här har den plockats ur ett av fordonen vid torsdagens förevisning med EOD-plutonen på I 19.FOTO: Leif Hammarström

Robot är ett av de verktyg som används för att röja explosiva föremål. Här har den plockats ur ett av fordonen vid torsdagens förevisning med EOD-plutonen på I 19.FOTO: Leif Hammarström

Foto: Leif Hammarström

BODEN2009-02-27 06:00
I dag finns en enhet på tio man som utbildas vid I 19. Plutonmanskapet är experter inom EOD och IEDD. Det står för ammunitions- och minröjning samt röjning av explosiva föremål, som tillverkats på ett improviserat sätt.
Utsatta positioner
- Det finns en ökad trend av terroristverksamhet i olika former i Afghanistan. Men det är den verklighet vi får leva med, säger Eriksson.
Plutonen sjösattes 2005 och har verkat i Afghanistan flera gånger sedan dess. Den består av yrkesmilitärer, som utbildas hela tiden samtidigt som man rekryterar nya deltagare.
- Det handlar om många rutiner. Vi kan ofta hamna i utsatta positioner, till exempel mörker och beskjutning, säger Robert Eriksson.
Sekretess
Verksamheten omges av stor sekretess. Vid torsdagens förevisning ville plutonsledningen att personalens ansikten inte skulle synas tydligt på bild.
- Vi är en liten enhet och det vore inte bra om det går att identifiera någon. Det handlar om den enskildes säkerhet och vi har stor sekretess även runt omkring.
- Vet motståndarna var vi är och vad vi gör, då kan man också komma åt oss, säger Robert Eriksson.
Torsdagens förevisning handlade om att man fått tips om att en bomb placerats ut. Den hittades av en hund och två fordon utrustade med en robot kördes fram.
Roboten plockades ut och styrdes mot den aktuella platsen, personal jobbade med robotens kamera och efter en stund oskadligjordes bomben.
Fostrar
- Nu jobbar vi i vinterklimat. Men det fostrar oss och vi har nytta av det i Afghanistan. Det är ingen skillnad på snö- eller sandstorm.
Den hund som användes kommer från hundplutonen vid F 21 i Luleå.
- Det känns jättebra att vi kan samarbeta inom Garnison nord och använda oss av hundar. De är utmärkta verktyg, säger Robert Eriksson.
Nästa gång plutonen åker till Afghanistan blir i april-maj i år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om