Hembakt och en dansande tomte

I helgen kom julstämningen till Boden. Många besökte julmarknader i byar eller skyltsöndag i centrum för att köpa hembakt, shoppa eller träffa "vittjärvstomten".

Tomten Bert Selström får en liten pratstund med  Elis Norman under Bodens skyltsöndag på gågatan.

Tomten Bert Selström får en liten pratstund med Elis Norman under Bodens skyltsöndag på gågatan.

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-11-30 06:00
Galleria Enter lockade många bodensare som efter att handlat i de olika marknadsstånden smög sig vidare in i värmen för att shoppa eller fika. Marita Öhman som hade med sig sin systerdotter Frida Söderholm sålde hembakat och julkransar men även julkort åt Bodens friidrott på gågatan i den elvagradiga kylan.
"Vittjärvstomten"
- Skyltsöndag ska väl vara utomhus. Jag tycker det är bra att det är kallt, när vi inte har någon snö än. Vi har stått på gågatan sedan halvtolvtiden och har sålt jättemycket bröd, sade Öhman.
På gågatan dansade också "vittjärvstomten" Bert Selström omkring och skakade i sin bjällra. Han kramade alla små barn som vågade sig fram.
- En del barn blir lite rädda men jag har lärt mig hur alla små ska tas. Det är lika roligt med skyltsöndag varje år, myste Bert Selström.
Även i Sävast skidstuga som NSD gästade under lördagen satt en tomte. Josefin Eriksson hade fått hedersuppdraget av sin mamma Susanne som är ledare i Sävast skidklubb men även med i den aktiva husmodersföreningen.
- Vi har alltid julmässa varje år. Husmodersföreningen ordnar även resor och egna föreläsningar.Många tror att vi bara stickar och virkar, men vi gör mycket annat också, sade ordförande Britta Fredriksson, som startade husmodersföreningen 1991.
Fina juldukar
Till julmässan har medlemmarna bakat massvis med hembakat till försäljning. Mjukriskorna gick åt fort.
- Jag köper allt bröd för jag bakar inte längre själv, sade husmodersföreningens äldsta medlem Edith Andersson, 94.
Många besökare köpte också lotter. Några kanske hade turen att vinna någon av alla fina juldukar som Ruth Fredriksson sytt.
- Jag tycker handarbete är roligt och är med i husmodersföreningen för vi gör mycket roligt. Vi har en jättefin gemenskap och träffas en gång i månaden, sade Ruth Fredriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om