Tre åtalas för stationsmordet i Boden

Åklagaren Jonas Fjellström åtalar tre män för mord. De har tillsammans berövat en 19-årig man livet i Boden." En av männen, en 20-åring, har huggit 19-åringen med kniv och de andra två männen har hållit fast den avlidne, säger åklagaren.

Mordet skedde utanför järnvägsstationen i Boden. tre män åtalas nu för mordet på en 19-årig man.

Mordet skedde utanför järnvägsstationen i Boden. tre män åtalas nu för mordet på en 19-årig man.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Boden2020-05-18 11:27

Brottet ägde rum den 19 december förra året utanför järnvägstation i Boden dit målsäganden tagit sig med buss. När han klev ut från bussen attackerades 19-åringen av de åtalade männen med slag och sparkar. Misshandeln slutade med att han knivdödades.En 20-åring utdelade knivhuggen och två andra män, en 20-åring och 24-åring, höll fast 19-åringen. En fjärde person, en 18-årig man åtalas också för medhjälp till grov misshandel. 18-åringen, som inte varit med och brukade något våld, har gett 19-åringens skolschema till 20-åringen och sagt att han befann sig på bussen till Boden. Han borde därför ha förstått att 19-åringen skulle misshandlas men inte dödas, enligt åklagaren.  

– 18-åringen har därför inte haft uppsåt mer än till en grov misshandel, säger Fjellström.

 Den avlidne och 20-åringen har tidigare varit kompisar, men sedan blivit ovänner. 

– Det har inte framkommit så mycket mer än att det är en upplevd oförrätt. Sedan ska bråket ha eskalerat och 20-åringen och 19-åringen varit på varandra i omgångar. Sedan har det bara blivit grövre för varje gång till det tar slut på det här sättet, säger åklagaren.

Fjellström tycker att det finns en bra teknisk bevisning och vittnen som sett dödsmisshandeln och att det handlar om dessa tre åtalade männen som varit aktiva.

– Det som däremot en åklagare alltid vill ha är fingeravtryck och dna från någon av de åtalade på kniven som användes. Det är väl det som vi saknar. Men vi har annan bra teknisk bevisning som jag hoppas styrker att de fyra jag åtalat har gjort det jag säger de gjort. 

20-åringen har huggit ihjäl 19-åringen. Han har bara medgett att han varit på platsen. Han är utpekad av de andra åtalade som den som hållit i kniven.24-åringen har medgett misshandeln och den andra 20-åringen bara att han varit där och stått "nära" händelsen.  Ingen av dem har erkänt att de höll fast 19-åringen.

– Det som är svårt är inte mordåtalet mot den person som knivhuggit för skadorna är så omfattande. Det är helt uteslutet att han huggit i annat syfte än att döda. Det rör sig om åtta knivhugg varav två är dödliga, säger Fjellström.

 Men för de andra två mordåtalade så blir knäckfrågan om de haft avsikten att hjälpa till att döda 19-åringen eller skada honom. Jonas Fjellström har därför med ett andrahandsyrkande för grov misshandel för männen.

– Båda männen har inte vetat någonting om dödandet förrän 20-åringen plockat fram kniven. 

Har då männen, genom att fortsätta hålla i målsäganden, insett att det fanns en risk att 19-åringen skulle kunna dö och varit likgiltiga inför det faktumet. 

– Det är vad jag tror kommer att bli rättens huvudfråga här nämligen uppsåtet för de andra två. För inget tyder på att de hade någon känd konflikt med den döde, säger Fjellström.

Rättegången i Luleå tingsrätt måste börja inom två veckor från det åklagaren väckt åtal.När det gäller straffskalan för mord är den från 10 år upp till 18 år eller livstid. 

Åklagare Jonas Fjellström har nu lämnat in åtalet. Han yrkar på mord för tre män trots att bara en höll i kniven och utdelade knivhuggen.
Åklagare Jonas Fjellström har nu lämnat in åtalet. Han yrkar på mord för tre män trots att bara en höll i kniven och utdelade knivhuggen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!